Vårt "andra luktsinne" är inte lika mottagligt för kaffesmaken som för kaffedoften.
Vårt "andra luktsinne" är inte lika mottagligt för kaffesmaken som för kaffedoften. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Studie: Därför doftar kaffe godare än det smakar

Har du någon gång tänkt på varför kaffe ofta doftar godare än det smakar? Engelska forskare har ställt sig frågan och tagit reda på svaret.


Smak

Även om vi har flera smakreceptorer på tungan visar studien att hela 80 procent av hur vi upplever en smak bestäms av våra luktsinnen. I dagsläget har forskarna endast hittat två aromer – choklad och lavendel – som har exakt samma påverkan på oss oavsett om de kommer in eller ut genom näsan.

Läs mer på The Telegraph .

STUDIE. Doften av nybryggt kaffe är för många svenskar dagens första höjdpunkt. Men den första klunken infriar nästintill aldrig de högt ställda förväntningarna. Nu har ett forskarlag från London studerat frågan och kommit fram till varför kaffe doftar godare än det smakar.

När man sväljer kaffet sänds ett moln av aromer upp i näsan inifrån munnen vilket aktiverar ett "andra luktsinne" i hjärnan som inte är lika mottagligt för smaken vilket gör att det blir en helt annorlunda och mindre tillfredsställande upplevelse.

– Vi har två luktsinnen. Ett används när du andas in saker från omgivningen, och det andra används när luft kommer inifrån dig upp i näspassagen och ut genom näsan, förklarar forskaren Barry Smith vid Londons universitet, för The Telegraph. 

Man kan jämföra med till exempel mögelost som många anser smaka bättre än det luktar. Just den smaken är godare för oss när doften kommer inifrån munnen och ut genom näsan än tvärtom.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.