Offer för atomprov kompenseras

Frankrikes regering kommer att kompensera offer för sina tidigare kärnvapenprov.


Frankrikes regering kommer att kompensera offer för tidigare kärnvapenprov. Inledningsvis har tio miljoner euro (110 miljoner kronor) öronmärkts för det syftet, enligt försvarsminister Hervé Morin.

Den franska staten har länge vägrat att erkänna något samband mellan provsprängningarna, som avslutades 1996, och hälsoproblem som rapporterats av både civilpersoner och soldater som varit berörda. Franska regeringar ansåg länge att ett öppnande för ersättning skulle hota landets ansträngningar att skapa ett trovärdigt nukleärt avskräckningsförsvar, säger Morin till tidningen Le Figaro.

– Nu är det tid för Frankrike att bejaka sitt samvete, tillägger han.

Frankrike testade kärnvapen i Algeriet mellan 1960 och 1966 och därefter i Franska Polynesien i Stilla havet mellan 1966 och 1996. Totalt genomfördes 210 provsprängningar.

I november lovade Morin att under 2009 lägga förslag om kompensation, men hittills har få detaljer om planerna släppts.

"Runt 150 000 civila och militära anställda berörs i teorin", säger han till tidningen.

En oberoende expertkommission ska få i uppdrag att granska anspråk på ersättning från fall till fall. Om hälsoproblem kan kopplas till kärnvapenproven ska staten till fullo kompensera de drabbade individerna.

En första summa på 10 miljoner euro för det första året har öronmärkts i försvarsdepartementets budget, sade Morin.

Anställda som deltagit i testerna såväl som lokalbefolkning har länge klagat på medicinska följder som bland annat leukemi och andra cancerformer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!