Elva svenskar uppges vara ombord.
1 av 3
Elva svenskar uppges vara ombord. - Foto: Ship To Gazas hemsida
"Vi är under attack", sa Dror Feiler i ett pressmeddelande.
2 av 3
"Vi är under attack", sa Dror Feiler i ett pressmeddelande. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Ännu uppges ingen ha skadats vid attacken.
3 av 3
Ännu uppges ingen ha skadats vid attacken. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Estelle bordat av israelisk militär

Samtliga passagerare är gripna. Militären avbröt Estelles uppdrag och bogserar nu skeppet till den israeliska hamnen Ashdod. Elva svenskar uppges vara ombord.


Detta är Ship To Gaza

"Ship to Gaza är en svensk partipolitiskt och religiöst oberoende ideell förening, som avser att utrusta, bemanna och segla fartyg med humanitärt bistånd från Europa till Gaza som en del av den internationella fartygskonvojen Frihetsflottan (Freedom Flotilla), i syfte att dels skapa internationell uppmärksamhet kring blockaden av Gaza, dels att förse civilsamhället i Gaza med humanitärt bistånd.", skriver Wikipedia.

Här är en lista med de personer som finns ombord på Estelle.

Det var runt klockan 10.15 på lördagen som organisationen Ship To Gazas skepp Estelle uppges ha bordats av israelisk militär.

– Vi är under attack, säger Dror Feiler som är ombord i ett pressmeddelande.

Skeppet ska ha bordats av fem till sex båtar, varpå maskerade militärer gått ombord och gripit samtliga passagerare. Nu bogseras aktivistbåten till den israeliska hamnstaden Ashdod, skriver Expressen.

"Bordningen genomfördes i enlighet med internationell lag /…/ efter det att alla försök att stoppa fartyget från att nå Gazaremsan hade gjorts, både via direktkontakt och genom diplomatiska kanaler", uppger den israeliska armén.

Elva personer på båten uppges vara svenskar. 

Israel förnekar

Israel bekräftade att deras krigsfartyg befann sig i närheten av Estelle. Däremot förnekade myndigheterna en eventuell attack.

– Den israeliska flottan har försökt att upprätta kontakt med dem, men de har inte svarat och inget mer har hänt, säger en israelisk talesperson enligt AFP.

Senare skrev Israels försvarsmakt (IDF) följande på Twitter:

https://twitter.com/IDFSpokesperson/status/259594418057801728

I samband med attacken kraschade Ship To Gazas hemsida under mystiska omständigheter. På Facebook laddade organisationen därför upp ett videoklipp som uppmanade de som tittade att stå upp för besättningen.

– Om du ser det här klippet så betyder det att kontakten med Estelle har brutits, säger en talesperson för Ship to Gaza i klippet:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".