USA hjälper Mexiko i knarkkriget

Hillary Clinton medger att USA bär en del av ansvaret för narkotikakriget.


USA:s "omättliga aptit" på droger bär skulden för mycket av våldet som skakar Mexiko, det sade utrikesminister Hillary Clinton när hon besökte grannen i söder på onsdagen.

Hon lovade att USA ska stå "skuldra mot skuldra" med Mexikos regering för att bekämpa knarkligorna.

Knarkkriget i Mexiko krävde i fjol över 5 000 människoliv och har fått Mexikos president att skicka ut 45 000 soldater runt om i landet för att bekämpa brottsgrupperna. Fruktan för att våldet ska sprida sig över gränsen in i USA har satt kampen mot de mexikanska knarkligorna högt på president Barack Obamas dagordning.

Hillary Clintons tvådagarsbesök inleddes med löften om 80 miljoner dollar för att Mexiko ska kunna köpa Black Hawk-helikoptrar att sätta in i jakten på knarksmugglarna. Det framgick inte omedelbart om det rörde sig om nya pengar eller var del av medel som Obama tidigare begärt av kongressen.

Clinton lovade också att snabba på leveranserna av utrustning som den dåvarande Bushregeringen lovade Mexiko redan 2007.

Hillary Clinton medgav att USA bär en del av ansvaret för narkotikakriget, både genom att erbjuda en marknad för narkotikan, och också genom sin oförmåga att stoppa vapensmugglingen från USA till Mexiko. Merparten, runt 90 procent av de vapen som beslagtagits i Mexiko har kommit från USA.

Vita huset presenterade i tisdags sin egen nya strategi i kampen mot de mexikanska narkotikakartellerna. Bland annat ska nya agenter i gränsområdet och nya utredare stoppa trafiken av vapen och knark över gränsen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!