Myndighetspersonal i Norge får rött ljus till att bära slöja och turban.
1 av 2
Myndighetspersonal i Norge får rött ljus till att bära slöja och turban. - Foto: Scanpix
Kulturminister Hadia Tajik sätter stopp för förslaget.
2 av 2
Kulturminister Hadia Tajik sätter stopp för förslaget. - Foto: NTB scanpix/Berit Roald

Norska poliser får inte bära slöja

Norsk myndighetspersonal, som poliser och domare, får inte tillstånd att bära slöja och turban i arbetet. Kulturministern säger nej till kommitténs förslag.


Blev tillåtet i Försvaret

Även om slöjan och turbanen fortsätter att inte vara tillåtna hos poliser och domare i Norge så gäller inte detta för andra myndigheter. Slöjan, turbanen och även judiska huvudbonader blev i augusti 2012 tillåtet i det norska Försvaret.

NORGE. En norsk kommitté har i sin rapport till kulturminister Hadia Tajik sammanfattat sin utredning om förslaget att domare och poliser ska få bära huvudbonader som slöja och turban i arbetet. Ett förslag som nu nekas, skriver Aftenposten.

Bakom förslaget stod tolv ledamöter i kommittén som var eniga om att slöjan och turbanen bör få användas av poliser och domare i arbetet. Deras motivering var att om huvudbonaderna har en religiös anknytning, ska de godtas.

Det politiska motståndet har dock hittills varit starkt mot den typen av klädsel inom rättsväsendet som kritikerna menar på ska vara neutralt. De får nu medhåll i sin synpunkt av kulturministern.

– Regeringen tog upp den här saken redan 2009 och slog fast att det inte är tillåtet att använda religiösa symboler tillsammans med polisuniformen, sade Tajik under en presskonferens i samband med att rapporten överlämnades, till Aftenposten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!