Artikelförfattaren testade själv och fick russinfingrar på cirka 18 minuter.
1 av 2
Artikelförfattaren testade själv och fick russinfingrar på cirka 18 minuter. - Foto: Foto: Erik Carlsson/Nyheter24
Russinfingrar har enligt forskarna hjälpt oss att skaffa mat.
2 av 2
Russinfingrar har enligt forskarna hjälpt oss att skaffa mat. - Foto: AP/Scanpix

Forskare: Därför får vi "russinfingrar"

När vi har varit i vatten länge blir våra fingrar skrynkliga. Nu menar forskare att det beror på att vi får bättre grepp om våta föremål.


Återstår arbete

Forskarna betonar att det återstår mycket arbete innan man kan komma med ett slutgiltigt utlåtande om våra russinfingrar. 

De har bevisat att det är en fördel – nu återstår att visa varför det är en fördel. De vill ta reda på om rynkorna tar bort vatten eller om de är extra "klibbiga".

Doktor Smulders vill även ta reda på hur många andra djur som får russinfingrar.

NEWCASTLE. Varför människor får så kallade russinfingrar när vi varit i vatten har länge varit en gåta. Den mest sannolika teorin har tidigare varit att vår hud sväller i vatten och att det varken varit en nackdel eller fördel för oss. 

Men forskare vid Newcastle university tror att våra förfäder utvecklat dessa förmågor för att få tag på mat.

– Det är troligare att det finns en funktion för det och att evolutionen därför har valt det. Evolutionen skulle aldrig ha valt det om det inte hade någon sorts fördel, säger doktor Tom Smulders till BBC.

Experiment visade på klar fördel

Forskarlaget har kunnat konstatera att det är lättare att få grepp om våta och hala föremål om man har skrynkliga fingrar. På samma sätt står vi också stadigare på hala underlag om vi har skrynkliga fötter.

Enligt BBC ska förmågan ha utvecklats under en tid i vår historia då mat ofta fanns i vattendrag eller blöt vegetation. Forskarnas experiment gick ut på att frivilliga, både med russinfingrar och inte, fått plocka upp kulor ur en vattenkanna och sedan föra dem via en smal passage och fånga upp dem på andra sidan.

Resultatet visade att de med russinfingrar utförde uppgiften betydligt snabbare än de med släta fingrar. När de frivilliga skulle flytta torra objekt såg forskarna ingen skillnad mellan dem med russinfingrar och dem utan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.