För mycket ost och korv gör inte bara dig långsam utan även dina spermier.
1 av 2
För mycket ost och korv gör inte bara dig långsam utan även dina spermier. - Foto: Scanpix
Undersökningen visar att män med högt fettintag får avsevärt sämre spermakvalitet.
2 av 2
Undersökningen visar att män med högt fettintag får avsevärt sämre spermakvalitet.

Dina spermier hatar ost och korv

En ny dansk undersökning visar att mäns spermakvalitet blir sämre av mättade fetter. "Hade inte trott att fettintaget skulle betyda så mycket".


Det här är bra att äta

Den som vill öka sina chanser att bli pappa bör äta fisk och grönsaker och dra ned på mättade fetter som finns i till exempel korv, smör, bakverk, ost.

DANMARK. Du kanske gillar bacon, ost och korv – men dina spermier gör det inte. 

En ny dansk undersökning, i vilken 701 unga män i 20-årsåldern deltog, visar att mäns spermier i stor grad påverkas negativt av mättade fetter.

Den grupp män som ätit mest fett under studien hade en spermakvalitet som var 33 procent sämre än dem som åt minst fett. 

Danska män har dåliga spermier

Resultatet förvånar Tina Kold Jensen, professor vid Rigshospitalet i Köpenhamn.

– Jag hade inte trott att fettintaget skulle betyda så mycket. Om det bara är fettet eller hela den livsstil som är förbunden med mättade fettsyror, till exempel ett stillasittande liv, vet vi ännu inte, säger hon till Svenska Dagbladet.

Det är sedan tidigare känt att många danska mäns fertilitet är nedsatt. Mindre än var fjärde dansk man har en optimal spermakvalitet, men forskarna har inte kunnat hitta en exakt orsak till varför det är så. 

Även i Frankrike har spermakvaliteten blivit sämre. Här kan du se ett videoklipp om varför franska och danska mäns spermier blir sämre:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!