Ett meddelande till stöd för Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg, alias anakata.
1 av 3
Ett meddelande till stöd för Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg, alias anakata. - Foto: Bitnik
Bradley Manning - soldaten som läckte till Wikileaks.
2 av 3
Bradley Manning - soldaten som läckte till Wikileaks. - Foto: Bitnik
Assange är misstänkt för att ha begått sexuella övergrepp i Sverige.
3 av 3
Assange är misstänkt för att ha begått sexuella övergrepp i Sverige. - Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / SCANPIX

Assanges hälsning till omvärlden

På Twitter kunde Wikileaksgrundaren Julian Assanges ses hålla upp lappar med diverse budskap för att blidka anhängarna. Schweiziska konstnärer låg bakom "kuppen".


Detta har hänt

- augusti 2010: Besöker Sverige. Anhålls sedan i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. I december grips han i London efter att ha överlämnat sig själv.

- 30 maj 2012: Supreme Court beslutar att Assange ska utelämnas till Sverige efter två överklaganden. I juni tar sig Assange till Ecuadors ambassad i London och söker politisk asyl. I augusti beviljas det.

LONDON. "Free Anons", "Free Anakata", "Keep fighting!". Det var några av budskapen när Wikileaksgrundaren Julian Assange fick möjlighet att skicka ut små lappar till omvärlden på torsdagskvällen.

Det var den schweiziska konstnärsgruppen Bitnik som låg bakom initiativet. De budade en kamera anpassad för livesändning på webben och med en GPS-sändare. Adressen var Ecuadors ambassad. Sedan kunde världen följa resan - ända in till rummet där Assange håller hus.

Tog automatiskt bilder

Kameran var programmerad att ta en bild med regelbundna mellanrum. Först var de för det mesta svarta. Men så kom beskedet från Wikileaks officiella twitterkonto:

När den väl kommit fram till ambassaden började det hända saker. Och Assange, som håller sig undan från att bli utlämnad till Sverige, kunde passa på att dra några sköna oneliners till sina anhängare. Han hade förberetts via mejl av konstnärsgruppen och var därför väl medveten om vad som skulle göras.

Han visade sitt stöd till bland annat Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg (alias anakata), den bahrainske aktivisten Nabeel Rajab, wikiläckan Bradley Manning och krävde rättvisa för nätaktivisten Aaron Swartz som förra helgen tog sitt liv.

Samtliga foton på Assange finns i Bitniks twitterflöde.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!