Efter meteoritregnet: Rymdgruva i Ryssland.
1 av 3
Efter meteoritregnet: Rymdgruva i Ryssland. - Foto: SCANPIX NORWAY / Bendiksby, Terje
Här syns delar av meteoritnedslaget.
2 av 3
Här syns delar av meteoritnedslaget.
Många byggnader tog skada av meteoritregnet.
3 av 3
Många byggnader tog skada av meteoritregnet.

Rymdstenarna kan vara värda flera miljoner

Kan göra dig rik. Fredagens meteoritregn förde inte bara med sig kaos och förfall - stenarna kan nämligen vara värda miljoner.


Såldes för två miljoner

"Dar al Gani 1058" är en av de dyraste rymdstenarna som någonsin har sålts officiellt. Stenen uppges ha kommit från månen och hittades först i Libyen 1998. Med en vikt på 1 815 gram såldes den förra året på en auktion i USA för 330 000 dollar, motsvarande två miljoner kronor, enligt DN. 

Kaos utbröt när meteoritregnet föll över Ryssland på fredagen. Närmare 1 200 personer skadades av nedfallet och byggnadsskadorna uppges uppgå till ungefär 210 miljoner kronor. 

Men det finns också möjligheter att tjäna pengar på meteoriterna. Rymdstenarna kan nämligen vara värda miljoner beroende på dess storlek, skriver Dagens Nyheter.

– En ganska liten bit är värd kanske några hundra dollar, men ett större stycke kan ligga på 100 000 dollar eller till och med mer, säger meteoritexperten och den tidigare specialagenten på Nasa, Joseph Guthienz, till den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

20 000 hjälparbetare

Efter fredagens kaos har uppemot 100 000 hushåll i Uralområdet skadats. 

Räddnings- och röjningsarbetet har varit omfattande och cirka 20 000 personer uppges ha skickats till de drabbade områden för att ta hand om nedfallet. Det är inte helt omöjligt att några av dessa är ute efter lite mer än att bara hjälpa till. Det tror åtminstone Joseph Guthienz.

– Om du ser en ljusstrimma och hör en ljudbang är det en bra fingervisning om att en har landat i närheten av dig och det kan vara värt att kolla upp. Det första är att se efter om den är magnetisk. Det är ingen garanti, men de flesta är det, säger rymdforskaren.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.