Demonstration med Palestinagrupperna 2009.
Demonstration med Palestinagrupperna 2009. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Israeliske soldatens instagrambild: Siktar på palestinsk pojke

Mitt i kikarsiktet på hans vapen sitter en liten pojke. Här är bilden som rört upp palestinier - och många andra.


Straffas inte

I fall som detta har det vanligtvis varit så att militären själva straffar soldaten. Han som poserade med bundna palestinier på Facebook dömdes aldrig. Utredningen lades i stället ner eftersom han redan straffats av militären.

JERUSALEM. En israelisk soldat har hamnat i rejält blåsväder sedan han på sitt instagramkonto postat en bild på en palestinsk pojke - mitt i siktet på sitt gevär. Men det är inte bara palestinier som rasar.

– Det är så är ockupation ser ut. Det är så här militär kontroll av civila ser ut, skriver gruppen Breaking the silence på sin Facebooksida, enligt Haaretz.

Organisationen består av israeliska krigsveteraner. De menar att ingenting förändrats eftersom en liknande bild dök upp redan 2003 och ledde till liknande reaktioner.

"Det är förskräckligt"

Nu rasar även svenska Palestinagrupperna mot bilden.

– Det är förskräckligt. Det finns en aggressivitet hos unga soldater som jag inte sett förut, säger Yvonne Fredriksson, projektsamordnare som jobbat med Israel-Palestinakonflikten i 30 år, till Nyheter24.

Men hon lägger inte skulden på 20-åringen utan på hans överordnade.

– Skulden ligger på befälen som inte stoppar sådant här beteende. Och på politikerna, säger hon.

"En allvarlig incident"

Israels armé, IDF, har påpekat att bilden inte behöver ha tagits av 20-åringen, eller att den till och med kan vara fejkad. Men de har ändå tagit avstånd.

– Det här är en allvarig incident som inte stämmer överens med IDF:s värdegrund. Soldatens befäl har uppmärksammats på fallet och det kommer nu att utredas ordentligt, säger en talesperson för militären till Ynet.

Men Fredriksson på Palestinagrupperna tycker inte att de är tillräckligt tydliga.

– Man tar det inte på allvar, de får bara en liten uppsträckning, säger hon.

Kontot togs bort

20-åringens instagramkonto, som hade drygt 260 följare och bestod av bilder på honom och vapen, har numera tagits bort.

Nu kan soldaten få sitta på militärens egna anstalt. Samma sak skedde nämligen med den soldat som nyligen la upp en bild på Facebook där han poserade med bundna palestinier. Bilden plockades bort och mannen fick sitta fängslad i 14 dagar, uppger Haaretz.

En annan skandal inom den israeliska militären på senare år var när en soldat slog till en dansk aktivist med sitt gevär. Officeren som gjorde det fick senare sparken.

Se klippet här:


/
/
/
/
/
IDF
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Kina stöttar den ryska försvarsindustrin, enligt USA. Peking tillbakavisar anklagelserna. Nu reser USA:s utrikesminister Antony Blinken till Kina för att öka trycket på supermakten om Ukrainakriget.

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.