Pojken erkände allt efter att han gripits.
Pojken erkände allt efter att han gripits. - Foto: Thomas Winje Öjord / SCANPIX

16-åring skröt om massakerplan i chattrum

En mobbad elev planerade att skjuta alla i skolan. Men FBI och polisen kom honom på spåren, eftersom han inte kunde hålla fingrarna i styr framför datorn.


Sandy Hook-skjutningen

I mitten av december sköt enstöringen Adam Lanza, 20, ihjäl 26 barn och vuxna på Sandy Hook-skolan i Newtown. Det är den senaste stora skolskjutningen som chockat världen.

NORTHAMPTONSHIRE. En 16-årig elev skulle döda alla han kunde i skolan och sedan ta sitt eget liv. Men den planerade skolmassakern kunde stoppas - på grund av att 16-åringen berättade om allt i ett chattrum på nätet.

– Han skrev att han skulle fortsätta skjuta tills polisen kom, då skulle han begå självmord. Han lämnade också en kommentar om att folk inte skulle ha mobbat honom så mycket, säger åklagaren Mark Topping enligt Daily Mail.

En amerikansk användare på chattrummet Omegle uppmärksammade polisen - och genast var FBI inkopplat. De tog kontakt med brittisk polis som kunde slå till mot 16-åringens hem. Där hittades bland annat sprängmedel han köpt med sin pappas Paypal-konto, flera terroristhandböcker och en manual till hur man tillverkar en bomb.

Erkände efter gripandet

Efter gripandet den 26 februari erkände 16-åringen som sedan togs till en sluten psykiatrisk vårdanstalt.

– Han har sagt både till sina stödpersoner och till polisen att han hade ett begär att genomföra ett massmord. Eftersom han lider av en allvarlig form av Aspergers syndom gjordes bedömningen att han skulle genomföra en sådan attack om han fick anledning till det, säger Topping.

Enligt en av rättsläkarna ska 16-åringen ha haft ett genuint intresse för seriemördare och skolskjutningar.

FBI
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Folkhälsomyndigheten är bekymrade över att så få äldre tagit en påfyllnadsdos av sitt covid-19 vaccin i vår. Nu går de ut med en varning till de äldre, och påminner om att sjukdomen i värsta fall leda till döden.

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har benådat över 4 000 fångar som en del av firandet att landet har varit självständigt i 44 år.

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

"Brand i en restaurang.", skriver polisen på sin hemsida.

Misstänkt farligt föremål hittat – bombskyddet ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.