Svenskarnas förväntade livslängd är 81 år.
Svenskarnas förväntade livslängd är 81 år. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Här är länderna du ska bo i för att leva så länge som möjligt

Den förväntade livslängden bland européer har ökat med fem år sedan 1980. Men var lever man allra längst? Här är listan.


Lista: Europa

Toppen:
83 år:
San Marino
82 år:
Andorra 
Italien
Spanien
Schweiz
81 år:
Sverige 
Cypern
Frankrike
Luxemburg
Nederländerna
Norge
Botten:
68 år:

Ryssland
72 år:
Lettland
73 år:
Albanien
Rumänien
Litauen

Européerna är friskare och lever längre än tidigare, det visar WHO:s stora hälsorapport. Men det är fortfarande stora skillnader mellan länderna. En spanjor förväntas leva i 82,2 år medan en ryss endast i 68 år.

Sedan 1980 har den förväntade livslängden ökat med fem år, till 76. Och bland de tio länder som har högst förväntad livslängd är nio europeiska. Detta trots att Europa ligger i topp vad det gäller både alkoholkonsumtion och rökning.

Stora skillnader mellan män och kvinnor

Men WHO varnar samtidigt för att den positiva utvecklingen kan brytas om allt fler länder i kris börjar skära i sina hälso- och sjukvårdsbudgetar.

Europeiska män har fortfarande betydligt kortare livslängd än kvinnor. Männen lever i genomsnitt 72,5 år jämfört med kvinnornas 80 år.

– Männen släpar efter kvinnorna i förväntad livslängd med en hel generation. 2010 hade männen ännu inte nått upp till det genomsnitt som kvinnor hade 1980, säger rapportförfattaren Ritu Sadana till SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.