Samoa Air vill att resenärerna betalar per kilo kroppsvikt.
Samoa Air vill att resenärerna betalar per kilo kroppsvikt.

Resenärer får betala per kilo kroppsvikt: "Det mest rättvisa sättet"

Nu kan det blir dyrare, eller billigare, att flyga med Samoa Air. Ja, det beror helt enkelt på hur mycket resenären väger. Ett rättvist koncept, menar flygbolaget.


XL-stolar för överviktiga fans

Överviktiga personer ska kunna beställa specialbiljetter till VM i Brasilien 2015 - så länge de väger under maxvikten: 250 kilo.

De billigaste biljetterna säljs för motsvarande 180 kronor och har en maxvikt på 125 kilo.

SAMOA. Efter "pay per view" kommer nu "pay what you weigh" – betala för hur mycket du väger.

Ja, det är flygbolaget Samoa Air som har infört den nya prissättningen. Det innebär att överviktiga resenärer får betala betydligt mer än andra, mer lättviktiga passagerare.

– Det här är det mest rättvisa sättet att flyga. Det tillkommer inga extra kostnader om man har för mycket bagage eller så, säger flygbolagschefen Chris Langton till australiska ABC Radio.

Hyggligt.

Viktkontroll på flygplatsen

Värt att notera är att Samoa tillhör de tio länder i världen med störst andel fetma bland befolkningen. Nu hoppas Langton, och Samoa Air, att man kan bidra till att öka hälsomedvetandet bland ögruppens invånare.

Det nya systemet innebär att en resenär måste ange sin vikt när man bokar en resa via flygbolagets hemsida. Slutpriset är olika beroende på flygningens längd. Från drygt sju kronor per kilo för kortare flygningar – till 25 kronor per kilo för de lite längre.

Väl på flygplatsen kontrolleras biljettinnehavarens vikt.

Chris Langdon påpekar att det kan bli billigt för en barnfamilj att flyga. Barn väger, som bekant, inte lika mycket som vuxna.

– En familj betående av två vuxna och två mellanstora barn kan nu flyga för en betydligt billigare penning än tidigare, säger Langdon till ABC Radio .

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!