Katolsk öppning i Buckingham Palace

Katoliker kan komma att välkomnas i det brittiska kungahuset.


För första gången sedan 1600-talet kan katoliker komma att välkomnas i det brittiska kungahuset, om premiärminister Gordon Brown får som han vill.

– I det 21:a århundradet förväntar sig folk att all diskriminering ska tas bort. Det är tydligt att det finns frågor som måste tas upp, sade Brown till etermediebolaget BBC på fredagen.

Premiärministern har därför samrått med drottning Elizabeth om att ändra den lag från 1701 som förbjuder kungen eller drottningen att vara gift med en katolik. Han vill också ta bort det manliga företrädet i tronföljden: som det är just nu går bröder före systrar oavsett ålder.

Statskyrkan kvar

Däremot kommer det fortsatt att vara omöjligt för den brittiska regenten att själv vara något annat än protestant. Kungen - eller drottningen - är överhuvud för statskyrkan, och kommer så att förbli.

"Det är inte frågan om att ändra monarkens konstitutionella roll eller ändra Church of Englands roll som statskyrka" meddelades i ett uttalande från premiärministerns kansli. Förbudet mot katoliker infördes när århundraden av religiösa gräl i Storbritannien lett till att den katolske kungen Jakob II störtades 1688 och ersattes av sin protestantiska dotter Maria II och hennes make Vilhelm av Oranien.

Glada republikaner

För dagens katoliker har dock inte frågan om tronföljden varit särskilt viktig.

Det är gammalmodigt och diskriminerande och kommer säkert att försvinna någon dag. Men det är inget som kyrkan aktivt arbetar för, sade en talesman för kyrkans ledare, kardinal Cormac Murphy-O'Connor. Brittiska republikaner välkomnar emellertid Gordon Browns förslag.

– Ju fler moderna principer vi försöker införa i den här sinnessjuka institutionen, ju svagare kommer den att bli, säger Graham Smith från organisationen Republic.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!