Alvin, 59, blev polisernas favorit. Under de årtionden han spenderade i staden lyckades han bli gripen närmare 1000 gånger. Nu sörjs han av stadens poliskår.
Alvin, 59, blev polisernas favorit. Under de årtionden han spenderade i staden lyckades han bli gripen närmare 1000 gånger. Nu sörjs han av stadens poliskår. - Foto: Polisen i Saskatoon

Hemlös man som greps 1000 gånger sörjs av polisen: "Vi blev vänner"

Polisens favorit. Vem har sagt att personer som grips inte kan bli vän med polisen? Hemlöse Alvin Cote var vän med en hel poliskår. Nu sörjs han av staden: "Verkar ha tagit fram det bästa från mänskligheten".


Avbildad på polisens muggar

Alvin Cote var en sådan karaktär att en arbetare på polisstationen avbildade hans ansikte och placerade trycket på muggar och t-shirts.

Flera anställda ville gärna ha tröjor och koppar med deras favoritalkoholist - men Alvin själv var inte lika smickrad.

Enligt Huffington Post försökte poliserna nämligen ge 59-åringen en av t-shirtarna förra julen. Reaktionen blev däremot inte den väntade, "jag ser ut för mycket som jultomten", ska Alvin ha sagt innan han tackade nej till tröjan.

SASKATOON. Alvin Cote, 59, var varken förmögen, stilig eller berömd - förutom i Saskatoon i centrala Kanada, där han var en välkänd alkoholist.

Han uppges ha blivit arresterad närmare 1000 gånger av den kanadensiska polisen. Ändå är det många inom poliskåren som sörjer hans död.

– Det är inte ofta som du kan gripa någon vid flera tillfällen och tillslut bli vänner. Men så var fallet med Alvin, förklarar polisen Derek Chesney, som träffat den hemlöse mannen "nästan varje dag" under fyra års tid.

Levde ett hårt liv

Alvin skickades till ett internat vid tidig ålder där han utsattes för olika typer av övergrepp i flera år.

Enligt vännen och polisen Derek pratade 59-åringen inte om övergreppen. Men den smärtsamma barndomen "ledde troligtvis till destruktiviteten".

– Precis som en bra människa kan ha en dålig dag, kan saker och ting hända personer i deras liv som slutar med att de hamnar på en väg som de kanske inte har valt, förklarar polisen för Huffington Post.

Födelsedagstårta i cellen

Alvin spenderade de senaste årtiondena i Saskatoon. Han sov oftast på parkbänkar och på golv i öppna lokaler. Om dagarna brukade han supa och läsa utnötta kopior av tidsskriften National Geographic. Nya läsglasögon fick han ofta från poliserna, eftersom hans egna tenderade att gå sönder.

– Jag har fortfarande ett par i mitt skåp, redo att användas om han skulle tagit sönder de andra igen, berättar polisen Robbie Taylor.

En gång, då Alvin befann sig på polisstationen på sin födelsedag, fick han till och med en tårta med ett ljus som han blåste ut genom gallret till cellen. Både vakthavande befäl och andra fångar ska ha deltagit i födelsedagssången.

"Det bästa från mänskligheten"

Det är inte bara stadens poliskår som fattat tycke om den avlidne 59-åringen. 

Efter Alvins död har hundratals klickat och skrivit kommentarer om stadens "favorit-alkoholist", skriver Huffington Post

En av kommentarerna löd: "Låter som att den här killen kan ha varit en ängel i förklädnad? Han verkar ha tagit fram det bästa från mänskligheten".

Alvin dog den 19 april, ett par dagar innan hans 60-årsdag. 

Läs polisernas avsked till Alvin här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!