Emelie (t.v.) kritiserar American Apparel för deras sexistiska marknadsföring.
1 av 6
Emelie (t.v.) kritiserar American Apparel för deras sexistiska marknadsföring. - Foto: Privat/American Apparel
Unisex enligt American Apparel.
2 av 6
Unisex enligt American Apparel.
Och samma skjorta på en annan kvinna.
3 av 6
Och samma skjorta på en annan kvinna. - Foto: American Apparel
Påklädda män bland reklambilderna.
4 av 6
Påklädda män bland reklambilderna. - Foto: American Apparel
Som ser seriösa och viktiga ut.
5 av 6
Som ser seriösa och viktiga ut. - Foto: American Apparel
Och kvinnor som enbart ses som sexobjekt.
6 av 6
Och kvinnor som enbart ses som sexobjekt. - Foto: American Apparel

Klädjättens försvar: "Konstnärliga bilder"

Klädföretaget American Apparel fick hård kritik för sin sexistiska marknadsföring av unisexkläder. Nu svarar företaget på kritiken – och beskyller kritikerna
– Tyvärr har vissa bloggare förväxlat konstnärliga modefotografier med själva produktbilden, skriver marknadschefen Ryan Holiday.


Anklagade för sexism tidigare

Emelie Eriksson, 24, som driver bloggen "En blommig tekopp" var först med att uppmärksamma American Apparels sexistiska marknadsföring.

– Något är fel med American Apparels kvinnosyn och det är sjukt att de har kommit undan. De säljer med sex och allt detta genom mannens blick där kvinnorna är nakna samt porträtteras ur ett fågelperspektiv, sa Eriksson till Nyheter24 under gårdagen.

Det är inte första gången American Apparels reklamer anklagas för sexism. Här kan du läsa om sexreklamen som förbjöds.

American Apparel drogs in i ett rejält blåsväder under tisdagen efter att bloggaren Emelie Eriksson skrivit ett kritiskt inlägg om företagets sexistiska marknadsföring

Klädjätten fick hård kritik för att sälja unisexkläder med bilder på påklädda killar och avklädda tjejer. Något som gjorde att företaget anmäldes till Reklamombudsmannen (RO) för diskriminerande reklam mot kvinnor.

Menar att det är ett missförstånd

Nu svarar American Apparel på kritiken. Marknadschefen Ryan Holiday menar att allt är ett missförstånd orsakat av bloggare och att företaget bara har ansvar för själva produktbilden.

– Tyvärr har vissa bloggare förväxlat konstnärliga modefotografier med själva produktbilden, skriver Holiday i ett mejl till Expressen.

Företaget: Lika påklädda som männen

Holiday anser inte att företaget ska behöva ta ansvar för de övriga bilderna.

– I det här fallet är den faktiska produktbilden för unisexplagget lika påklädd för kvinnor som för män, skriver Holiday i ett mejl till Expressen och fortsätter:

– Dessvärre har vissa bloggare förväxlat produktbilderna med de konstnärliga modefotografierna, vilket har resulterat i den här kontroversen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.