14-åriga Hannah hängde sig på grund av näthat

"Hoppas du får cancer", "Gör oss alla en tjänst och ta livet av dig" och "Din feta slyna". Hoten och hatmeddelandena drev 14-åriga Hannah Smith till självmord. Nu kräver hennes pappa att chattsajten Ask.fm förbjuds.


Ask.fm

Ask.fm är en sajt med bas i Lettland som har över 60 miljoner användare. Idén är att användarna skapar en egen sida med personlig information och bild. Därefter kan vem som helst gå in och ställa frågor – helt anonymt. I många fall fungerar det bra, men tjänsten har i flera uppmärksammade fall använts till sexuella trakasserier, mobbning och mordhot.

STORBRITANNIEN. Efter månader av mobbning orkade inte 14-åriga Hannah Smith längre. När hennes familj kom hem hittade de henne hängd i sovrummet. 

– Hon hade fått nog av näthatet. Nu kan jag inte ens gå upp till övervåningen eftersom det påminner mig om vad som hänt. Jag sover i vardagsrummet, säger hennes pappa Dave Smith till The Mirror.

Hannah hade länge kämpat mot vikthånen och näthatet på chattsajten Ask.fm, som enligt Daily Mail kopplats till fyra ungdomars död de två senaste åren. Bara dagar för hennes död postade hon en bild med texten: "Man tror att man vill dö, men egentligen vill man bara bli räddad".

"Mest fruktansvärda vis man kan tänka sig"

Efter hennes död postade pappan Dave ett inlägg på Facebook där han berättade om mobbningen samt att han vill förbjuda Ask.fm. Men familjens sorg och Hannahs tragiska död fick inte näthatarna att sluta. Attackerna på Ask.fm fortsatte och flera personer skrev att hon var en "fegis" som tagit sitt liv.

– Hur många ungdomar kommer att dö av näthat innan något görs? De här sjuka människorna kan bara gå online och bakom en mask av anonymitet attackera sårbara ungdomar. Vi har förlorat Hannah på det mest fruktansvärda vis man kan tänka sig, säger Dave till The Mirror.

De senaste åren har flera ungdomar tagit livet av sig efter att ha mobbats på Ask.fm. I april hängde sig 15-årige Josh Unsworth och förra hösten tog två irländska skolflickor livet av sig. De och Hannahs fall har fått Charity BeatBulling, en organisation mot mobbning, att gå ut och kräva att Storbritannien tar fram en anti-mobbningsstrategi. 

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.