Idén är att skapa överlägsna soldater.
1 av 2
Idén är att skapa överlägsna soldater. - Foto: AP/Scanpix
Modell av mänskligt dna.
2 av 2
Modell av mänskligt dna. - Foto: Pica Pressfoto/AP/Scanpix

Militären vill utveckla supersoldat – med en extra kromosom

Den amerikanska militären vill lägga till en 47:e kromosom i den mänskliga cellen – för att kunna skapa supersoldater.


Flera projekt

Sedan tidigare har flera privata aktörer inlett projekt inom området. Investeringsbolaget Fidelity Investments har investerat stora summor i liknande teknik. Företaget tror att antalet livsformer som skapats på konstgjord väg kommer att vara mångdubbelt fler inom några årtionden, det skriver SVT.

USA. Just nu värvas personal till ett kontroversiellt och mycket uppmärksammat projekt inom den amerikanska militära myndigheten Darpa.

Projektet går ut på att utveckla teknik som ger militären "bestämd överlägsenhet och möjligheten att överväldiga sina motståndare". En del av arbetet går ut på att skapa konstgjorda människor med överlägsen styrka, syn, intelligens och snabbhet.

Kan förändra mänskligheten

Darpa vill åstadkomma detta genom att tillföra en 47:e kromosom i den mänskliga cellen. Kromosomen ska till exempel kunna ge "olika strategiska egenskaper". Med tekniken hoppas man kunna addera mer än 50 000 valfria baspar i det mänskliga genomet.

Myndigheten nämner inget om etiska konsekvenser i sin rapport, men skriver att utveckligen kan vara fundamentalt "transformativ" för mänskligheten. Samt att det finns möjlighet att den snabbt blir tillgänglig för kommersiellt bruk, det skriver SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!