Blindkäpp eller pistol – vad är viktigast?
1 av 4
Blindkäpp eller pistol – vad är viktigast? - Foto: SCANPIX / Montage
Vapenlagarna i Iowa tillåter att blinda personer får beväpna sig på offentlig plats. Inte heller den federala lagstiftningen säger emot.
2 av 4
Vapenlagarna i Iowa tillåter att blinda personer får beväpna sig på offentlig plats. Inte heller den federala lagstiftningen säger emot. - Foto: AP / SCANPIX
Världsartisten Stevie Wonder har själv kallat det "helt galet" att han skulle kunna bära vapen.
3 av 4
Världsartisten Stevie Wonder har själv kallat det "helt galet" att han skulle kunna bära vapen. - Foto: alloverpress
Massakern på Sandy Hook-skolan i december ledde till stor diskussion – men ingen förändring har skett än så länge.
4 av 4
Massakern på Sandy Hook-skolan i december ledde till stor diskussion – men ingen förändring har skett än så länge. - Foto: Ap / Jessica Hill / Scanpix

Amerikansk delstat låter blinda bära vapen

I amerikanska Iowa har numera blinda personer rätt att bära och använda vapen på offentlig plats. Ett beslut som förbryllar polisen.


Försäljningen ökade efter massakern

Efter den uppmärksammade skolmassakern på Sandy Hook, där 20-årige Adam Lanza dödade 28 personer, ökade försäljningen av vapen i USA. Anledningen troddes då vara att många ville passa på att köpa medan det ännu var tillåtet, eftersom de trodde att lagarna skulle bli hårdare.

IOWA. I den amerikanska delstaten Iowa får man inte neka någon vapentillstånd på grund av några fysiska egenskaper. Därför har det nu slagits fast att även blinda ska ha rätt att bära vapen på offentlig plats.

– Det verkar lite konstigt, men på det sättet som lagen är skriven kan vi inte neka dem baserat på bara den faktorn, säger Jana Abens, talesperson för polisen i Polk County, till USA Today.

"Tycker inte synen behövs"

Så sent som för en månad sedan gjorde en lokal tevestation ett inslag där de följde med en blind man som fick köpa ett vapen.

– När du skjuter med en pistol tar du fram den och skjuter, jag tycker inte nödvändigtvis att synen behövs, sa blinde Michael Barber då till Des Moines Register.

Enligt den federala lagstiftningen finns det inte heller något hinder för blinda. Däremot har delstaten Kansas sedan 2010 en paragraf som nekar personer med olika fysiska egenskaper som gör att de inte kan hantera ett vapen på ett säkert sätt.

Flera uppmärksammade fall

USA:s federala vapenlagar, och delstaternas dito, har länge kritiserats både inom landet och utanför. Nyheter24 har det senaste året skrivit om flera fall som lett till en diskussion om vapenlagstiftningen.

I juni dog en femårig flicka i New Orleans sedan hon skjutit sig själv i huvudet med en pistol som hon trodde var en leksak. Mamman hade gått till affären och lämnat dottern och pistolen hemma.

I maj skrev Nyheter24 om en femåring som lekte med ett gevär och av misstag sköt ihjäl sin tvååriga syster. Efter händelsen gick en sajt som sålt "mitt första gevär" till fyraåringar under jorden.

Wonder: "Föreställ dig mig med en pistol"

Den allra största diskussionen dök upp efter massakern på Sandy Hook-skolan i Newtown. Bland annat tog då blinde artisten Stevie Wonder ställning mot landets vapenlagar. Just eftersom de tillåter honom att bära vapen om han skulle vilja.

– Föreställ dig mig med en pistol. Det är bara galet, sa han då enligt Huffington Post.

Här tar flera kändisar ställning för hårdare vapenlagar:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.