"Spindeln åt mitt ben" – giftspindelsinvasion sprider skräck i England

England skakas av en invasion av den giftiga Falska svarta änkan. Rapporter vittnar om miljontals spindlar och flera människor har blivit bitna. För Ricki Whitmore blev mötet med spindeln en ren mardröm.
– Hans ben såg ut som att det varit med i en bilolycka, säger hans hustru Carrie.


Steatoda nobilis

Falska svarta änkan har fått sitt namn på grund av sin likhet med den betydligt mer välkända och fruktade Svarta änkan.

Steatoda nobilis härstammar från Madeira och Kanarieöarna från vilken den spreds till Europa på slutet av 1800-talet. I England har den gjort sig känd som en av landets giftigaste spindlar med ett mycket smärtsamt bett. 

De senaste årens mildare klimat har gjort att spindlarna blivit allt fler. Honorna kan lägga upp till 120 ägg.

ENGLAND. Ett allt mildare klimat har resulterat i en spindelinvasion i England. Falska svarta änkan, Storbritanniens giftigaste spindel, har enligt BBC setts på åtskilliga platser i framför allt de södra delarna av landet och hundratals människor har blivit bitna.

Spindeln har fått sitt namn på grund av sin likhet med den betydligt mer välkända och fruktade Svarta änkan. Daily Star rapporterar att det nu finns upp till tio miljoner Falska svarta änkan i landet. Bettet är känt för att vara mycket smärtsamt och i flera fall har såren blivit inflammerade vilket orsakat svåra skador.

Nyligen fördes en skolpojke i London till sjukhus efter att ha blivit biten.

– Hela hans underarm svällde upp, säger hans mamma Susan Frasier till Daily Star. 

Svällde upp till dubbla storleken

För Sam Oxley, 25, tog det tre månader att bli helt återställd från bettet. 

– Jag blev biten i sömnen och såg aldrig spindeln. Giftet orsakade ett stort hål i mitt skinn som nu blivit ett stort ärr, säger han till Daily Star

Och rapporterna om spindlarna fortsätter strömma in. Alex Michael, 36, från Kent berättar att hans hand svällde "som en ballong" efter att ha blivit biten. Dan Bagley från Guildford förklarar att han sett fler än 30 spindlar i sin egen trädgård.

En som vet vad ett Falska svarta änkan-bett kan få för konsekvenser är Ricki Whitmore. Han var på semester på Kanarieöarna när han blev biten av spindeln. 

– Jag klarade mig hem, men då hade mitt lår svällt upp till dubbla storleken, säger han till Daily Star.

Började läcka ut var ur såret

Läkarna skrev ut antibiotika. Men senare drabbades han av kraftig feber och en ny läkarundersökning fann att såret blivit inflammerat. En stor operation, flera smärtsamma skrapningar och veckor på sjukhus senare trodde han att han mardrömmen var över.

Men när han kom hem till England brast stygnen och var började läcka ut ur såret. 

– Hans ben såg ut som att det varit med i en bilolycka, säger hans hustru Carrie till Daily Star.

Har flyttat från sin familj

I dag är han glad över att ha sluppit amputera benet, men såret har fortfarande inte läkt. Varannan dag kommer en sjuksköterska för att sköta om såret och nu väntar över sex månaders rehabiliteringsträning för att han ska kunna gå igen. 

Den jobbiga processen har gjort att han flyttat hem till sin bror för att undvika stress och kunna återhämta sig. 

– Jag kan inte jobba, jag bor ifrån min familj – och allt är på grund av ett spindelbett, säger han till Daily Star.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!