Wiklöf menar att systemet är orimligt.
1 av 2
Wiklöf menar att systemet är orimligt. - Foto: TT
På elva år har han betalat över 1,5 miljoner i böter.
2 av 2
På elva år har han betalat över 1,5 miljoner i böter. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mångmiljonär körde för fort – tvingas betala 830 000 kronor i böter

Mångmiljonären Anders Wiklöf stoppades för att ha kört 77 kilometer i timmen på en 50-väg. Nu tvingas han betala 830 000 kronor eftersom summan baseras på hans inkomst.
– Man kan ifrågasätta om det är rättvist, säger han.


Anders Wiklöf

Anders Wiklöf är en åländsk affärsman som blivit rik genom taxfree-handel på Östersjön samt affärer inom hotell-, helikopter- och byggsektorn. 

Han är god för över 400 miljoner kronor och hans bolag har omsatt miljarder. Wiklöf är något av en kändis på Åland och har en av Nordens största privata konstsamlingar. 

ÅLAND. I Finland baseras bötesbeloppet på vilken inkomst man har vilket betyder att man får betala mer ju större inkomst man har. En som fått erfara det är affärsmannen Anders Wiklöf, god för 400 miljoner kronor och en av Finlands rikaste människor.

Sedan 2002 har han åkt fast för fortkörning tre gånger. Bötesbeloppet? 1 510 000 kronor. Den senaste – och dyraste – boten kom under söndagen i Mariehamn. 77 kilometer i timmen på en 50-väg resulterade i 95 000 euro (830 000 kronor) i böter

– Skulle jag kört för fort i Sverige hade jag fått 4 000 kronor i böter och det är en enorm skillnad. Jag kan inte förstå att jag skulle vara en större brottsling här, men lagen är som den är, säger han till Ålandstidningen.

Wiklöf berättar att han tycker att systemet borde ses över och efterlyser ett maxtak. Han menar att han hellre hade lagt pengarna på åldrings-, sjuk- eller barndagvård. 

– Jag har bara mig själv att skylla, men man kan ifrågasätta om det är rättvist, säger han till Ålandstidningen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.