Drick medan du kan.
1 av 4
Drick medan du kan. - Foto: TT BILD
Kinesiskt intresse för framför allt bordeaux anses ligga bakom bristen, delvis. Här bilder från en vinmässa i Hong Kong.
2 av 4
Kinesiskt intresse för framför allt bordeaux anses ligga bakom bristen, delvis. Här bilder från en vinmässa i Hong Kong. - Foto: TT BILD
Dåligt väder minskade produktionen i Frankrike och Argentina 2012.
3 av 4
Dåligt väder minskade produktionen i Frankrike och Argentina 2012. - Foto: TT BILD
Vinhylla på Systembolaget.
4 av 4
Vinhylla på Systembolaget. - Foto: TT BILD

Passa på att dricka – nu är det global brist på vin

Vinälskare har all anledning att vara oroliga. Det råder till och med en global brist på den ädla drycken. Orsaken? Dåligt väder och intresserade kineser.


Tappet i Europa

Under 2012 minskade vinproduktionen i Europa med hela tio procent. Samtidigt ökade konsumtionen i världen med en procent.

Först chokladen – nu vinet? Nja, riktigt så illa är det kanske inte. Men det råder i alla fall en global brist på vin, enligt en färsk rapport från Morgan Stanley.

Totalt handlar det om ett underskott på 300 miljoner lådor varje år – samtidigt som världens invånare dricker allt mer.

Välmående kineser konsumerar mer

Den största ökningen bland vindrickandet står kineserna för, uppger CNN. Där ligger ökat välstånd och en blomstrande ekonomi bakom, liksom att landets egen vinproduktion kommit igång på allvar.

Redan i september varnades det i en dokumentär för att det kinesiska vinintresset, särskilt för bordeaux, kan hota vinindustrin.

Dåligt väder bakom rekordtapp

Under fjolåret registrerades den lägsta produktionsnivån sedan 1960-talet. Den stora anledningen till det var enligt rapporten dåliga väderförhållanden i Argentina och Frankrike.

Men det ser faktiskt inte ut att finnas någon ljusning på vinhimlen. De nyare vinproducenterna Sydafrika, Nya Zeeland, Australien, Chile, USA och Argentina har redan nått sina högstanivåer, skriver CNN.

Vin
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!