Virtuell tioårig flicka spårar upp pedofiler: "1 000 män på tio veckor"

Varje dag köper tusentals män sexuella tjänster från minderåriga på internet. Därför behöver brottsbekämparna ta till nya metoder.


Svensk barnporrspridare stoppades – av USA

En svensk man som ska ha spridit banpornografi sen "internets barndom" åkte till slut dit.

Men det tog 20 år – och till slut var det amerikanska utredare som ingrep.

AMSTERDAM. Sweetie är en tio år gammal flicka från Filippinerna som varje dag tvingas sätta sig framför en webcam och posera sexuellt för män runt om i världen, en verklighet som hon delar med tusentals andra barn. Men det är inte fullt så illa för Sweetie. Hon finns nämligen inte.

I stället så är hon ett virtuellt lockbete, skapat av holländska aktivister som registrerar sexförbrytare för att sedan lämna över uppgifterna till Interpol.

– Förövaren kommer inte att kliva fram. Offren träder inte fram. Därför krävs det en ny form av polisarbete, sa Hans Guijt från människorättsorganisationen Terre des Hommes på en presskonferens i Haag enligt Daily News.

Spårat 1 000 män

Männen, som hittas på olika chatforum, tror att de pratar med en minderårig filippinsk flicka men i själva verket kommunicerar de med ett team som sitter i en lagerbyggnad i Amsterdam och sparar ner all information för att i längden kunna identifiera pedofilerna.

– På tio veckor spårade vi 1 000 män som var beredda att betala för att Sweetie utföra sexuella akter framför kameran, säger Terre des Hommes ledare Albert Jaap van Santbrink enligt Daily News.

Polisen tveksamma

Sammanlagt har man identifierat misstänkta från 71 länder, däribland Storbritannien, Tyskland och Italien. Men trots att gruppen, enligt sig själva, inte erbjuder någonting om de inte blir tillfrågade, ställer sig polisen tveksamma till deras agerande.

– Vi anser att brottsutredningar där man använder sig av övervakning endast bör genomföras av brottsbekämpande organ, säger Europols talesperson Sören Pedersen till Daily News.

Så fungerar Sweetie:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!