Kom ihåg att tvätta händerna efter att du snorat.
1 av 3
Kom ihåg att tvätta händerna efter att du snorat. - Foto: TT BILD
Förkylningsbakterier kan överleva i månader utanför kroppen.
2 av 3
Förkylningsbakterier kan överleva i månader utanför kroppen. - Foto: TT BILD
Bli bättre på handhygienen och klara dig från onödiga sjukdomar.
3 av 3
Bli bättre på handhygienen och klara dig från onödiga sjukdomar. - Foto: TT BILD

Bakterierna överlever längre än du tror – därför blir du sjuk

Du vet att det är viktigt att tvätta händerna ofta, men gör det ändå inte. Dags att ändra på det – för bakterierna lever nämligen längre omkring oss än vi tidigare trott.


Så håller du dig frisk

Det bästa sättet att skydda dig själv och dina barn från att bli smittade är att vara noga med handhygienen. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.

Var extra noga när du vistats i offentliga miljöer och tagit i handtag och räcken. Undvik att ta dig i ansiktet. Gnugga dig inte i ögonen, peta dig inte i öronen och bit definitivt inte på naglarna.

Det har sagts att förkylningsbakterier dör strax efter att de lämnat kroppen. Det stämmer inte. Enligt en ny studie gjord av forskare vid University of Buffalo kan bakterierna överleva i månader utanför kroppen. 

– Den här studien borde få oss att bli mer uppmärksamma på alla bakterier som finns i miljön runt omkring oss och om hur bakterier sprids, säger doktor Anders Hakansson, en av forskarna bakom studien, enligt Daily News.

Leksaker fulla av smittoämnen

Bakterier som orsakar förkylning, infektioner och streptokocker har visat sig kunna överleva i månader på platser som dörrhandtag, leksaker och kranar. 

Forskarna har bland annat studerat leksaker på ett dagis. Prover togs på morgonen, flera timmar efter att någon senast vidrört dem, och de visade sig krylla av bakterier.

– I alla fallstudier såg vi samma sak, att smittoämnena överlever länge utanför kroppen, säger Håkansson enligt Daily News.

Bäst skyddar du dig från att bli sjuk genom att tvätta händerna ofta och att låta bli att pilla dig i ansiktet. 

För fler tips se faktarutan. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.