Aitazaz Hassan blev bara 15 år gammal.
1 av 2
Aitazaz Hassan blev bara 15 år gammal. - Foto: Privat
Spåren efter ett tidigare självmordsdåd i Hangudistriktet.
2 av 2
Spåren efter ett tidigare självmordsdåd i Hangudistriktet. - Foto: AP / TT

15-åring offrade sitt liv – räddade skola från självmordsbombare

15-åriga Aitazaz Hassan vägrade låta en självmordsbombare gå till attack mot hans skola. Så han offrade sitt eget liv. Nu hyllas han som en hjälte världen över.


Hangudistriktet

Gränsar mot områden där olika stammar och folkslag länge legat i strid med varandra. Attacker mot shiamuslimer från sunnimuslimer och vice versa hör till vardagen.

PAKISTAN.Aitazaz Hassan,15, ställde sig i vägen för självmordsbombaren och räddade därmed livet på 1500 elever och lärare på sin skola. Aitazaz dog på platsen, men hyllas idag för sitt hjältemod.

Det var när bombmannen utklädd till elev i skoluniform rörde sig mot skolbyggnaden som Aitazaz fattade misstanke. Han mötte bombmannen i entren till skolan och ifrågasatte vad han gjorde där. De hamnade snabbt i fysiskt bråk och det var då självmordsbombaren detonerade bomben och Aitazaz dog på platsen. 

"Behöver ingen uniform för att vara modig"

Polischefen i Hangu, där händelsen inträffade, hävdar att Aitazaz agerande räddade upp till 1500 andra människor.

15-åringen som offrade sitt eget liv för att rädda andras har sörjts världen över.

Den militanta anti-Shia-organiationen Lashkar-e-Jhangvi har tagit på sig attacken. Man tror att Shiaelever som var de tilltänkta offrena, skriver BBC. 

Hyllas som hjälte

Sedan attacken har Aitazaz Hassan hyllats som hjälte och under hashtagen #onemillionaitzazs och #AitizazBraveheart tusentals hyllningar och hälsningar skickats, bland annat från Sherry Rehman, som tidigare var pakistansk ambassadör i Washington, DC. 


Efter attacken har även röster om att den unga pojken ska motta militärens finaste hederspris som tilldelas personer som har offrat sitt liv för sitt land höjts, uppger BBC.
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!