Aj då.
1 av 3
Aj då. - Foto: SCANPIX NORWAY
Skadligt.
2 av 3
Skadligt. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Resultatet var lika mellan könen.
3 av 3
Resultatet var lika mellan könen. - Foto: SCANPIX NORWAY

Forskare: Tevetittande skadar barns hjärnor

Det kan finnas en anledning till att den kallas dumburken. Forskare har nu sett att barn som tittar mycket på teve kan få förändringar i hjärnan – och inte till det bättre.


Ingen högre nivå

En anledning till att barn inte blir smartare av att titta på teve är för att nivån inte blir allt svårare, som när man spelar ett instrument eller teve-spel, tror man. 

JAPAN. Forskare har upptäckt att barn som spenderar mycket tid med att titta på teve får skador på hjärnstrukturen. Ju mer teve-tittande, desto större blir förändringarna i hjärnans frontallob. En typ av förändring som har kopplats till bristande verbal intelligens.

Den japanska studien utfördes på 276 barn mellan fem och 18 år som spenderade mellan noll och fyra timmar per dag med att se på teve. Utfallet var detsamma mellan könen. 

Men det går inte att säkert bevisa att det är själva tevetittandet som påverkar hjärnan negativt. Det kan lika gärna handla om en bristande interaktion med vänner och familj samt att barn som tittar på teve är mindre sociala, läser mindre och inte sportar i lika hög grad.  

Resultaten av forskningen publiceradesi Cerebral Cortex journalen, skriver Daily Mail.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.