Indien är ett av länderna som finns med i Oxfams rapport där över 800 miljoner människor lever i fattigdom.
1 av 3
Indien är ett av länderna som finns med i Oxfams rapport där över 800 miljoner människor lever i fattigdom. - Foto: Scanpix
En hjälparbetare från Oxfam delar ut mat till en kvinna i ett FN-läger i Sudan.
2 av 3
En hjälparbetare från Oxfam delar ut mat till en kvinna i ett FN-läger i Sudan. - Foto: Scanpix
World Economic Forums grundare och ordförande Klaus Schwab.
3 av 3
World Economic Forums grundare och ordförande Klaus Schwab. - Foto: Scanpix

De 85 rikaste i världen har mer pengar än 3,5 miljarder människor

Världens 85 rikaste personer har tillsammans mer tillgångar än de fattigaste 3,5 miljarder på jorden – det vill säga över hälften av världens befolkning.


Fakta Oxfam

Oxfam är en konfederation av över 3000 medlemmar i uppemot 100 länder som arbetar mot fattigdom och orättvisor.

Enligt undersökningar som Oxfam har gjort runtom i världen anser de flesta av de tillfrågade personerna att den rika elitens inflytande över ländernas politik gör att de kan underminera de demokratiska processerna på den övriga befolkningens bekostnad.

– Vi kan inte vinna kampen mot fattigdom utan att tackla klyftorna. Ökade klyftor skapar en ond cirkel där rikedom och makt koncentreras hos ett fåtal, samtidigt som vi andra får slåss för de brödsmulor som blir över, säger Winifred Byanyima, Oxfams vd, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– I allt större omfattning lever vi i en värld där de lägsta skatterna, den bästa sjukvården, de bästa utbildningarna och chansen att påverka samhället ges till de priviligierade människorna och deras barn.

Uppmanar till löften

Oxfam uppmanade deltagarna på den här veckans World Economic Forum – som varje år samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv i den Schweiziska skidorten Davos – att ta itu med problemen. Först och främst genom att själva lova att inte dra nytta av sina egna rikedomar och politiska makt för egen vinning.

Oxfam menar i rapporten att under de senaste decennierna har de rika använt sitt politiska inflytande för att skapa fördelar för sig själva genom till exempel ekonomiska avregleringar, skapandet av skatteparadis, sänkta skatter för höginkomsttagare och nedskärningar av offentliga tjänster.

Ökade klyftor

Sedan slutet av 1970-talet har skattesatserna för de rikaste invånarna sjunkit i 29 länder av 30 där uppgifter finns att få tag på, vilket betyder att den rikaste delen av befolkningen inte bara tjänar mer pengar – utan också betalar mindre i skatt.

Detta har lett till att de rikaste på bekostnad av låg- och medelinkomsttagare har skapat en situation där en procent av världens befolkning äger 46% av världens samlade rikedomar, enligt rapporten .

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Støre möblerar om i regeringen

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.