Aftenposten tar nu avstånd från serien.
Aftenposten tar nu avstånd från serien. - Foto: Stian Lysberg Solum

Efter rasistisk seriestripp – tidningen "beklagar misstaget"

En rasistisk seriestripp som ger "vetenskapliga hypoteser" om varför de skrattar så mycket i Afrika har letat sig in i en norsk dagstidning.


Storm mot Haribo

Godistillverkaren Haribo möttes av stora protester i januari, då de producerat lakritsgodisar med stereotypa figurer. En hatstorm utbröt i sociala medier och Haribo valde att stoppa godiset.

NORGE. "Vetenskapliga hypoteser i dag, varför de skrattar så mycket i Afrika". Så presenteras den seriestripp som finns med i dagens utgåva av den norska dagstidningen Aftenposten

Strippen med nidbilder av afrikanska män, som skrattar åt påståendet att hjälpa deras fruar med att hålla byn igång, har väckt starka reaktioner på bland annat Twitter, både bland norska och svenska twittrare.

"Svår humoristisk genre"

När Nyheter24 först når Aftenposten meddelar en medarbetare vid huvuddesken att redaktörerna sitter i krismöte. 

Kort därefter ringer kulturredaktören upp.

– Det där är en serie som aldrig skulle ha gått i tryck, men på något vis har den gått under vår radar, säger Veslemøy Østrem, tillförordnad kulturredaktör på Aftenposten, till Nyheter24 och fortsätter:

– Satir är en svår humoristisk genre, men det här var inte bra, och vi har beklagat misstaget bland annat i sociala medier under dagen.

Tycker du att den är rasistisk?

– Jag tänker att den inte är en god typ av satir. Och det är klart, vi ska verkligen inte främja rasism i vår tidning, utan värna om öppenhet. 

"Öppen rasism"

På Twitter har reaktionerna varit starka, både i Sverige och i Norge.

"Så här långt har rasismen tagit sig i Norge. Seriestripp ur etablerade dagstidningen Aftenposten. Vidrigt, vidrigt", skriver journalisten och författaren Henrik Arnstad i sin tweet som delats över 50 gånger.

"Öppen rasism på seriesidan i norska Aftenposten", skriver statsvetaren Ulf Bjereld.

Även flera norska twittrare har reagerat starkt på publiceringen. Bilden på seriestrippen sprids för fullt, bland annat under hashtaggen #norskrasisme.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!