Richard Lee Norris, 39, har genomgått flera operationer.
1 av 3
Richard Lee Norris, 39, har genomgått flera operationer. - Foto: AP
Efter en ansiktstransplantation pryder han nu omslaget på GQ Magazine.
2 av 3
Efter en ansiktstransplantation pryder han nu omslaget på GQ Magazine. - Foto: Dan Winters, GQ
Till vänster innan olyckan, och till höger efter flera operationer.
3 av 3
Till vänster innan olyckan, och till höger efter flera operationer. - Foto: AP

Sköt sig själv i huvudet – blev omslagsmodell efter rekordoperation

Richard Lee Norris, 39, sköt sig själv i huvudet år 1997. Efter omfattande operationer och en ansiktstransplantation är han nu, 18 år senare, omslagsmodell.


Ansiktstransplantation

Första gången en människa fick delar av en annans ansikte var i Frankrike 2005. Läkare och forskare lär sig hela tiden nya saker i ämnet och 2010 gjordes den första fullständiga transplantationen.

Omkring ett trettiotal patienter har opererats. Några har dött och de andra äter nödvändiga mediciner som kan tära mycket på hälsan. 

En sen kväll för 18 år sedan bråkade en då 22-årig Richard Lee Norris med sin mamma. Han tog fram en hagelbössa ur sitt vapenskåp och sa till mamman att han skulle skjuta sig själv. 

Efter att ha laddat vapnet, avfyrades det rakt i Norris ansikte. Om det var ett tomt hot som ledde till ett misstag eller om han menade att skjuta sig själv är oklart, men Norris överlevde den svåra skadan, vilket Nyheter24 skrev om.  

Bar mask

Olyckan lämnade Norris utan tänder, näsa och med bara delar av tungan kvar. Han kunde fortfarande känna smak men inte lukt. När han gick ut, oftast om kvällarna, bar han hatt och mask.

Åren efter incidenten var han deprimerad, kämpade mot drogberoende och övervägde att ta sitt liv.

Genomgick flera operationer

Norris opererades över tio gånger men kirurgerna kunde enbart reparera delar av hans ansikte. Det var då samtalen om en transplantation inleddes. En donator hittades – en ung man som gått bort i en olycka – och förberedelserna påbörjades. 

Operationen, där Norris chanser att överleva uppskattades till 50 procent, ägde rum 2012, tog 36 timmar och blev lyckad. Han fick även nya tänder, en ny käke och en reparerad tunga. 

Proceduren involverade 150 doktorer och sköterskor.

Omslagsmodell på GQ

Richard Norris pryder nu omslaget på senaste numret av det brittiska modemagasinet GQ. I tidningen berättar han även om sin otroliga resa.

– En droppe hopp kan skapa en ocean, men en skopa tro kan skapa en hel värld, säger han till GQ. 

Han berättar även om reaktionerna nu och då.

– När jag var vanställd och gick på gatan blev jag överraskad att det inte var fler som gick in i telefonstolpar för att de stirrade. Nu är det ingen som lägger märke till mig. Folk som inte känner mig ser inte att jag har genomgått en transplantation, säger han till GQ, skriver Daily Mail. 

Stor osäkerhet

Trots att Norris i dag, två år senare, mår förhållandevis bra kan det fortfarande bli komplikationer i framtiden. Han har inte ätit eller pratat som vanligt på 15 år och att helt återfå funktionaliteten i ansiktet kommer att bli en utmaning, menar läkarna. 

Ingen vet heller hur länge transplantationen kommer att hålla. Den kan komma att behövas opereras om, och Morris måste äta medicin på grund av hans numera nedsatta immunförsvar, skriver Daily Mail

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!