Omvärlden frossar i Gävlebocken

"Festive goat" har blivit en internationell angelägenhet.


Det börjar bli lite av en tradition. Brittiska BBC News har även detta år rapporterat till omvärlden om den svenska julbocken i Gävle, som i år brann upp.

Julbocken, eller "festive goat", är en internationell angelägenhet. Den tretton meter höga skapelsen i Gävle har eldhärjats 23 gånger sedan den sattes upp för första gången 1966. Genom åren har den utsatts för allehanda attentat; en bil har rammat den och den har fått sina ben kapade.

Men attentatsmännen ter sig svårfångade. 2001 greps en 51-årig amerikansk turist, som dömdes till fängelse i 18 dagar, efter att ha tuttat på julbocken. 2007 klarade sig bocken genom julen utan att bli utsatt för djävulskap.

– Vi har varit så glada över att den har överlevt julafton, vilket är den svåraste perioden varje år, säger Anna Östman, informationschef på Gävle kommun, till BBC News.

Julbocken har blivit en årlig internationell angelägenhet.

– Hittills har människor från 105 olika länder följt julbocken via webbkamera och många andra blev verkligen ledsna när de fick höra om att den hade brunnit upp, säger Östman.

Traditionen började redan med första året, då bocken brann upp på nyårsafton, och sedan dess har den attackerats kontinuerligt. Endast tio julbockar har överlevt julafton sedan 1966.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!