Israeliskt markmuller runt Gaza

Israeliska markstyrkor samlas runt Gazaremsan och flygräderna fortsätter.


Israeliska markstyrkor samlas runt Gazaremsan samtidigt som flygräderna fortsätter. Israels stridsflyg bombar också smuggeltunnlar Gaza-Egypten, där egyptisk gränspolis har svårt att hantera situationen.

Sedan den chockartade inledningen av flygoffensiven, döpt till "Operation gjutet bly", i lördags uppgår antalet palestinska dödsoffer till nästan 300.

Vid Israels regerings veckomöte på söndagen kunde överbefälhavare Gaby Ashkenazi rapportera att minst hälften av Hamas raketavlossningsplatser förstörts. Det hjälper dock föga - palestinska upprorsmän får fortfarande iväg många raketer över gränsen. I helgen har en man dödats och ett antal människor skadats på den israeliska sidan.

Söndagens israeliska anfall riktades bland annat mot den egyptisk-palestinska gränsen.

– Flygvapnet attackerade över 40 tunnlar på Gazasidan, sade arméns taleskvinna till medier.

Tunnlarna tros ha använts för att smuggla vapen, sprängmedel och även människor.

Vård vid gränsen

Bombningarna rapporteras ha utlöst kaos vid gränsen, dit Egypten skickat ambulanser och vårdmaterial. Egyptiska gränsvakter sköt i luften för att hindra okontrollerad gränstrafik, samtidigt som vakterna också uppges ha varit nära att själva träffas av det israeliska flygbombardemanget. Frågan är också om vårdhjälpen kommer fram.

Enligt Egyptens utrikesminister Ahmad Abu al-Ghayt släpper "de som kontrollerar Gaza", alltså Hamas, inte varken ut skadade eller in vårdresurserna. Stora resurser håller på att ansamlas på den egyptiska sidan.

Medier i Kairo rapporterar att såväl Egypten som Libyen, Qatar och Saudiarabien har skickat flygplan med läkare och utrustning till al-Arishs internationella flygplats, vid Sinaihalvöns norra kust några mil väster om Gazagränsen.

Israel har inte tillåtit några flyg till eller från Gazas egna internationella flygplats sedan 2001. Samtidigt upprätthåller Israel det psykologiska trycket mot Hamas genom att antyda att flyget när som helst kan få sällskap av en markoffensiv.

Nyhetsbyrån AFP:s fotografer bevittnade på söndagseftermiddagen hur tiotals stridsvagnar och andra militärfordon placerades ut nära Gazas gränser.

Som "eldupphör med al-Qaida"

Få experter tror dock att Israel vågar sig på en fullskalig markoffensiv i nuläget, särskilt med Libanonkriget 2006 i färskt minne.

– Då gick allt bra så länge israeliska flygare kunde sitta tryggt i sina plan och bomba infrastruktur och civilbefolkning sönder och samman, sade Mellanösternexperten Hilde Henriksen Waage, professor vid Universitetet i Oslo, till nyhetsbyrån NTB på söndagen.

– I det ögonblick man inledde ett markkrig delade man ut korten på nytt. Då gick det väldigt dåligt för de israeliska soldaterna.

Vid ett akutinkallat möte i New York i helgen enades FN:s säkerhetsråd om att mana till ett "omedelbart stopp för allt våld". Men omvärldens fördömanden och vädjanden klingar för döva öron. Khalid Mishal, Hamas högste ledare, upprepade i en intervju med al-Jazira att innan några som helst förhandlingar kommer på tal "måste blockaden hävas och gränsövergångarna öppnas".

Och trots att det senaste eldupphöret Israel-Hamas löpte ut för mindre än två veckor sedan fnyser försvarsminister Ehud Barak åt tanken på ett nytt.

– Att vi uppmanas till ett eldupphör med Hamas är som att ni skulle uppmanas till eldupphör med al-Qaida, sade han till amerikanska Fox News i helgen. Det är något vi egentligen inte kan acceptera.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!