Hon är verklighetens Törnrosa – kan sova tre veckor i sträck

Beth, 20 år, har haft törnrosasyndromet sedan hon var 16 år. – Den här sjukdomen tar allt det alla vanliga ungdomar gör i från dig, säger hon.


Törnrosasyndromet

Cirka 1000 personer lider av denna sjukdom, 70 procent av dem är män, enligt Daily Mail

Tonåringar är kända för sin förmåga att sova i flera timmar. Men det är nog få som kan slå Beth Goodier på fingrarna. Hon kan sova i hela 22 timmar i sträck – men det är dock inget hon är glad över.

Hon lider av en ovanlig sjukdom som heter Kleine Levin syndromet, mer känt som "törnrosasyndromet". Det är en neurologisk sjukdom som haft sedan hon var 16 år, i dag är hon 20 år skriver Daily Mail. 

Sover tre veckor i sträck

De perioder då sjukdomen är som värst, kan hon sova en till tre veckor i sträck. Då behöver hon någon som vakar över henne dygnet runt. 

Även om hon då och då vaknar under den perioden är hon inte sitt rätta jag, hon är förvirrad och kan inte se skillnaden mellan verklighet och drömmar.

Beth var med i BBC:s frukostsändning och berättade om sin sjukdom, skriver Daily Mail. 

– Jag spenderar halva min tid i sängen. Andra vanliga tonåringar lägger sin tid på collage, universitet, jobb och att ta reda på vem man är. 

"Mitt liv är i pausläge"

I dag vet ingen vad som orsakar sjukdomen. Och än finns det heller ingen botemedel. 

–  Den här sjukdomen tar allt det alla vanliga ungdomar gör i från dig. Mitt liv är i pausläge. 

Beths mamma har sagt upp sig från sitt jobb för att kunna ta hand om Beth. Och hon förklarar att familjen försöker ta vara på de stunder då Beth är sig själv.

– Vi passar alltid på att göra saker när hon är bra, vi skjuter inte upp något, sa hon till BBC, skriver Daily Mail. 

Bor hemma

Törnrosasyndromet gör att hon måste ha all uppmärksamhet från sin mamma, eftersom att hon kan ha ett barns mentalitet ibland. Därför kan hon inte flytta hemifrån, eller börja på universitet. 

– När hon är vaken så är hon antingen i sängen eller i soffan och tittar på tv. Hon tittar ofta på samma saker om och om igen, sa mamman. 

De som får törnrosasyndromet får det ofta under tonåren och i samband med en sjukdom eller infektion. En konsekvens av sjukdomen är att man kan bli deprimerad. Men så småningom ska tillståndet försvinna säger läkarna – vanligtvis tar det 10 till 15 år. 

Beth hoppas att flera kommer fatt få förstörelse för hennes sjukdom nu när hon berättat om den. Och hon har förhoppningar på framtiden.

– Jag vill kunna göra något produktivt när jag mår bra. I vill göra något för samhället, säger hon enligt Daily Mail .  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bollebygd: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Stationsvägen, Bollebygd centrum", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.