1 av 12
- Foto: tt bild
Orden Je suis Charlie (jag är Charlie) har spridits över hela världen.
2 av 12
Orden Je suis Charlie (jag är Charlie) har spridits över hela världen. - Foto: tt bild
Polis i Paris.
3 av 12
Polis i Paris. - Foto: tt bild
Under torsdagen vajade franska flaggan på halv stång över hela landet.
4 av 12
Under torsdagen vajade franska flaggan på halv stång över hela landet. - Foto: tt bild
Frankrike är ett land i sorg.
5 av 12
Frankrike är ett land i sorg. - Foto: tt bild
"Je suis Charlie"
6 av 12
"Je suis Charlie" - Foto: tt bild
Terroristerna.
7 av 12
Terroristerna. - Foto: tt bild
8 av 12
- Foto: tt bild
9 av 12
- Foto: tt bild
10 av 12
- Foto: tt bild
11 av 12
12 av 12
- Foto: Sky

10 saker du måste veta om vad som händer i Paris just nu

Håll dig uppdaterad om vad som händer i Frankrike.


1. Terrorattacken

På onsdagen rusade beväpnade, maskerade terrorister in på satirtidningen Charlie Hedbos redaktion i Paris. De skriker "Allahu ackbar" och börjar skjuta med automatvapen. 10 personer dödas på redaktionen, ytterligare två poliser dödas när personerna flyr. När de båda terroristerna flyr skjuter de polisen Ahmed som ligger på marken och vädjar för sitt liv. Bilden sprids snabbt över hela världen.

Bildkälla: TT

2. Jakten

Terroristerna flyr i en svart bil och åker norrut. Till slut lyckas polisen ringa in ett område runt en skog där terroristerna väntas befinna sig. 88 000 poliser deltar i sökningen. Polisen offentliggör bilder på bröderna Cherif och Said Kouachi. En tredje person, som antas ha kopplingar till dåden lämnar över sig själv till polisen. 

Bildkälla: TT

3. Sorgen

I Paris ger sig folk ut på gator och torg för att samlas och sörja. Paris är en stad i chock, folk tänder ljus och lägger ut blommor. På torsdagen hålls en tyst minut i hela Frankrike, och i Paris är Notre Dames kyrkklockor det enda som hörs. 

Bildkälla: TT

4. Polis skjuts till döds

Morgonen till torsdag skjuts en polis ner i södra Paris. Skytten uppges höra till samma jihadistgrupp som de terrormisstänkta bröderna.

Bildkälla: TT

5. Ilskan

Runt om i världens höjs röster i försvar för det fria ordet. Politiker, journalister och religiösa företrädare sluter upp och fördömer dådet som en attack mot det fria ordet. Orden Je suis Charlie (Jag är Charlie) ekar över hela världen i solidaritet med de mördade journalisterna och för yttrandefriheten. 

Bildkälla: TT

6. Gisslandrama

De två bröderna stjäl en bil i närheten av Charles de Gaulle-flygplatsen utanför Paris och beger sig till en lagerlokal där de tar gisslan. Polisen omringar byggnaden och börjar förhandla med terroristerna. Terroristerna vägrar ge sig, och säger att de ska dö martyrdöden. 

Bildkälla: Faksimil, Twitter

LÄS MER: LIVE: Polisens nya bilder på två terroristmisstänkta 

7. Attack mot en butik 

På fredagseftermiddagen utsätts en judisk kosher-butik i östra Paris ut för en attack. Minst fem personer hålls som gisslan, två personer dödas. 

Bildkälla: Faksimil, Twitter

8. Ny misstänkt

Mannen som håller personerna som gisslan i östra Paris, Amedy Coulibaly, kräver att bröderna Kouachi ska ges fri lejd. 

9. Upplösningen

Vid femtiden på fredagen griper polisen in vid båda gisslansituationerna. Explosioner hörs både i centrala Paris och i Dammartin-en-Goele. Gisslan uppges vara fritagna och alla tre terroristerna döda. Men en av de misstänkta, Hayat Boumedienne, är fortfarande på flykt. Senare på lördagskvällen bekräftade den turkiska säkerhetstjänsten för AFP att Hayat Boumeddiene nu troligen befinner sig i Syrien, dit hon kan ha tagit sig via staden Sanliurfa i södra Turkiet, skriver Aftonbladet.

10. Kung Carl XVI Gustaf stöttar Frankrikes president

På Kungahusets hemsida gör kungen följande uttalande:

”Vi måste stå upp för det fria ordet, som är en grundsten i den svenska demokratin. I dag går våra tankar alldeles extra till alla som berövades livet och till offrens anhöriga.”

I ett telegram till Frankrikes president François Hollande skriver kungen:

"Drottningen och jag vill uttrycka vår uppriktiga kondoleanser efter den tragiska försvinnande av offren för den fruktansvärda attacken mot högkvarteret i Charlie Hebdo i Paris. Vi vill förmedla vår djupaste medkänsla med deras familjer och det franska folket."

Källa: Kungahusets hemisda.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Je suis...
Tack för din röst!