Blind man ser undermedvetet

En blind man i Schweiz ser utan att veta om det själv.


En schweizisk man, som för några år sedan blev blind på grund av en stroke på vardera sidan av hjärnan, kan se.

Det låter otroligt, men det är sant. Neuorologforskaren Beatrice de Gelder bestämde sig för att undersöka mannen närmre. Hans ögon är nämligen helt oförstörda, endast syncentrat i hjärnan skadades under stroken.

I en korridor lade man ut olika föremål. Sedan lät man den blinde själv ta sig fram, utan att berätta att det fanns hinder på vägen.

Sensationellt nog lyckades den blinde mannen att ta sig förbi alla hinder obemärkt. Han gick precis som att han aldrig mist sin syn. Själv tyckte han inte att han lyckats med något särskilt och förstod inte forskarnas uppståndelse.

– Eftersom han inte hade sett något föremål, var han inte medveten om att han hade utfört något sensationellt, säger de Gelder till npr.

Beatrice de Gelder menar att mannen har något som kallas för "blind syn". Det innebär att de utvecklade delarna av hans syn är förstörda, men hjärnans syncentrum klarar fortfarande av att bearbeta visuella upplevelser.

Funktionen att kunna skydda sig mot rovdjur och hinder är en av de mest primitiva vi har, och därför kan den blinde mannen till viss del se, utan att vara medveten om det själv.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!