Nacken på en i övrigt frisk 17-åring.
1 av 2
Nacken på en i övrigt frisk 17-åring.
Varning för dålig telefon-hållning.
2 av 2
Varning för dålig telefon-hållning. - Foto: Privat

Bilden på 17-åringens smartphone-nacke får forskaren att häpna

Den här nacken tillhör en i övrigt frisk 17-årig flicka.


Bilden skulle kunna föreställa nacken på en äldre person som tillbringat hela sitt liv böjd över ett skrivbord.

Men det gör den inte. Bilden visar en 17-årig, i övrigt frisk, flickas nacke.

Symptomen visade sig bero på luren

Det har gått sex år sedan kiropraktorn Dean Fishman fick röntgenbilden i sin hand och tittade upp på patienten som han väntade sig skulle vara en medelålders person. Det visade sig i stället vara en 17-årig flicka, som satt böjd över sin telefon, skriver LA Times.

Flickans hållning var svårt påfrestande på hennes halskotor – något som lett till förslitningar.


Röntgenbild på nacken tillhörande en i övrigt frisk 17-åring.

Såg samband

Efter den 17-åriga patienten började Fishman senare gå igenom andra röntgenbilder av unga personer som likt 17-åringen sökt hjälp för svår huvudvärk. Han kunde snart se ett samband och gav det namnet ”text neck” – sms-nacke.

Enligt en ny studie, nyligen publicerad i Surgical Technology International, tillbringar människor mellan två till sex timmar om dagen böjda över sina smartphones. På ett år blir det sammanlagt 700 och 1 400 timmar.

– Huvudet väger i normalläget 5-6 kilo men om du börjar luta huvudet framåt ökar vikten med gravitationen och avståndet från utgångsläget, säger Dean Fishman till LA Times.

Vilket innebär att om huvudet lutas framåt 60 grader så motsvarar det sex gånger huvudets vikt. Något som kan vara förödande för nacken.


Tänk på hur du sitter när du trixar med luren. Det här är ett dåligt exempel.

App som varnar

Nu vill Fishman få folk att sträcka på sig, bland annat via webbsidan text-neck.com. Där kan den som oroar sig för att vara i riskgruppen få hjälp, bland annat via en app ”The Neck Indicator” som varnar om du håller telefonen i en riskabel nackvinkel.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Riskerar du att få smartphone-nacke?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.