1 av 4
- Foto: Ap
2 av 4
- Foto: Ap
3 av 4
- Foto: Ap
4 av 4
- Foto: Ap

Grekland får inget fortsatt stöd - nu tömmer folket bankomaterna

Euroländerna säger nej till landets krav på förlängning.


Folk vallfärdar till banker och uttagsautomater i Grekland. De vill rädda sina besparingar i den oroliga ekonomiska situation som landet är i efter att det blev klart att Greklands stödprogram inte förlängs.

Idag bestämde euroländernas finansministrar att säga nej till Greklands krav på en månads förlängning av stödlåneprogrammet, rapporterar Omni via TT. Tisdagen den 30 juni måste Grekland betala ett lån till Internationella valutafonden, IMF, vilket de inte klarar utan stöd från Europeiska centralbanken, euroländerna och IMF. Landet riskerar att gå i konkurs om inte lånet betalas. EU och IMF har lovat stöd på drygt 70 miljarder, mot att den grekiska regeringen genomför flera reformer, bland annat nedskärningar i offentlig sektor.

Folkomröstning

Efter en veckas möte har parterna inte kommit överens och igår utfärdade greklands premiärminister en folkomröstning som kommer ske den 5 juli.

– Förslagen, som tydligt kränker de europeiska reglerna och den grundläggande rätten till arbete, jämlikhet och värdighet visar att syftet hos vissa partners och institutioner inte är en genomförbar överenskommelse för alla parter, utan möjligen förödmjukelsen av ett helt folk, säger Alexis Tsipras, rapporterar Aftonbladet.


Tömmer bankomaterna

Regeringen gav beskedet i ett tal på tv.

– Vi kommer alla rösta nej, sa den grekiska energiministern, enligt lokala medier.

Flera medier rapporterar om långa köer utanför landets bankomater. Enligt Bloomberg Business var 500 av landets dryga 7 000 uttagsautomater tömda på kontanter på lördagsmorgonen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!