Dödades.
1 av 5
Dödades. - Foto: TT/Ap
Ingrid Newkirk.
2 av 5
Ingrid Newkirk. - Foto: TT/Ap
Cecil.
3 av 5
Cecil. - Foto: TT/Ap
Starka protester.
4 av 5
Starka protester. - Foto: TT/Ap
Theo Bronkhorst.
5 av 5
Theo Bronkhorst. - Foto: TT/Ap

8 saker vi vet om vad som hänt kring det dödade lejonet Cecil

Kändislejonet Cecil sköts till döds, vilket ledde till en världsomspännande hatstorm. Här är en sammanfattning.


1. Sköt till döds med en pilbåge den första juli

Cecil, som bodde i Zimbabwe, lockades i väg från reservatet där han bodde och sköts av en jägare utrustad med en pilbåge. Dagen efter hittades det svårt skadade lejonet. Han dödades innan han flåddes och huvudet höggs av.

Bild: TT

2. Jägarens namn läckte snabbt ut

Det visade sig att mannen som sköt Cecil var en amerikansk tandläkare vid namn Walter James Palmer. Han ska ha betalat omkring 400 000 svenska kronor för det hela.

Bild: Facebook

3. Två andra greps för att ha hjälpt till

Yrkesjägaren Theo Bronkhorst och Honest Ndlovu, som äger marken på vilken Cecil sköts, greps båda av zimbabwisk polis misstänkta för att ha hjälpt Palmer. Båda är just nu fria mot borgen och riskerar upp till 15 års fängelse.

Bild: TT

4. Medan Palmer skyller på just medhjälparna

Vilket han förklarade i ett öppet brev. Palmer hävdar att han själv inte hade en aning om att Cecil var ett känt lejon, eller för den delen att djuret hade ett gps-halsband och var en del av en forskningsstudie.

Bild: TT

5. Det räddade honom inte direkt från en hatstorm

Det började snart droppa in mängder med hot, Palmers tandläkarklinik fick massvis med urusla recensioner och själv har han gått under jorden.

Bild: TT

6. En massa kändisar hoppade också på tåget

Kändisar som Ricky Gervais, Carla Delevigne och Juliette Lewis hörde till dem som gick till attack mot Palmer. Och dessutom höll Jimmy Kimmel ett långt känslosamt tal i sitt program.


7. PETA tog det ett steg längre

Ganska mycket längre. Deras president, Ingrid Newkirk, skrev nämligen i ett uttalande att Palmer borde "lämnas ut, åtalas och helst hängas".

Bild: TT

8. Vilket också Zimbabwe önskar

I alla fall om man utelämnar biten som handlar om att han borde hängas. Han är efterlyst i Zimbabwe och de skulle gärna åtala honom för tjuvjakt, uppger AP.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.