Rektorn tycker inte att man bör strida mot naturens gång genom att tvinga upp tonåringar tidigt på morgonen.
1 av 2
Rektorn tycker inte att man bör strida mot naturens gång genom att tvinga upp tonåringar tidigt på morgonen. - Foto: TT Bild
Forskare håller med om att ungdomar behöver sova mer.
2 av 2
Forskare håller med om att ungdomar behöver sova mer. - Foto: TT Bild

Här är skolan där eleverna börjar 13.30

Lektionerna börjar inte förrän efter lunch, för att undvika psykiska och fysiska konsekvenser för hälsan.


Eleverna på Hampton Court House i Surrey, kan vara de lyckligaste eleverna någonsin. De har nämligen sovmorgon till 13.30 varje dag. Fast å andra sidan måste stanna i skolan till 19.00 på kvällen.

Det är rektorn Guy Holloway, som inte tror på tvinga upp sina elever tidigt på morgonen eftersom det kan orsaka psykiska konsekvenser och dålig hälsa.

– Det strider mot den övergripande naturen att få upp dem tidigt på morgonen för att komma i tid till skolan, säger Holloway.

Stöds av forskning

Tidigare forskning har visat att en start klockan 7 på morgonen för en tonåring, motsvarar en start klockan 04.30 för en vuxen.

Flera av eleverna upplever att de har lättare att koncentrera sig sen de började klockan 13.30.


Bildkälla

– Jag tycker det är lättare att koncentrera sig på lektionerna nu, förut kunde jag ibland somna under de tre första timmarna på morgonen, säger en av eleverna till BBC.

Allvarlig hälsofråga

Experten Paul Kelly vid Sleep and Circadian Neuroscience Institut University of Oxford, har sagt att den psykiska hälsan hos unga vart under "allvarligt hot" på grund av sömnbrist, skriver Mirror.

– När du är 10 år och går upp tidigt till skolan så passar det in i vår 8-17-livsstil, även när du är 55 år gammal. Men där i mellan ändras det och du behöver egentligen börja tre timmar senare, vilket är helt naturligt, säger Paul Kelly och fortsätter:

– Det är en viktig fråga för samhället. Sömnbrist orsakar allvarliga hot mot människors hälsa, humör och prestanda.


Bildkälla

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!