Grekland röstade under natten till onsdagen ja till samkönade partnerskap.
1 av 3
Grekland röstade under natten till onsdagen ja till samkönade partnerskap. - Foto: TT
Greklands premiärminister Alexis Tsipras var för lagändringen.
2 av 3
Greklands premiärminister Alexis Tsipras var för lagändringen. - Foto: TT
I Slovenien röstade man i veckan nej till samkönade äktenskap.
3 av 3
I Slovenien röstade man i veckan nej till samkönade äktenskap. - Foto: TT

Grekland röstade ja till samkönade partnerskap

Sent under tisdagen röstade Greklands parlament ja till samkönade partnerskap.


Under natten till onsdagen röstade Greklands parlament ja till samkönade partnerskap, någonting som alltså inte varit tillåtet i landet innan. Trots stora protester från den ortodoxa kyrkan röstade 193 av 300 för lagen. Omröstningen kom till efter tal om diskriminering mot homosexuella par.

– Det här är en milstolpe, inte bara för HBTQI-personer utan också för alla grekers lika lagliga status, sa Vasiliki Katrivanou, parlamentsledamot för partiet Syriza till parlamentet.

Flera länder i Europa har öppnat för folkomröstning gällande samkönade äktenskap. I Greklands fall gäller inte lagen giftermål mellan samkönade par, vilket ger landet samma status som Storbritannien exempelvis, rapporterar Reuters.

I Slovenien röstade man i veckan nej till samkönade äktenskap. Tidigare i år röstade Irland ja till samma sak. Europa är på väg att bli öppnare. Ett steg i taget.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.