Den här hittades längst stränder i England.
1 av 2
Den här hittades längst stränder i England. - Foto: TT BILD
Och i Nederländerna.
2 av 2
Och i Nederländerna. - Foto: TT BILD

Oroväckande många valar har blivit strandsatta och dött – experter vet inte varför

Den senaste månaden har fler kaskeloter än vanligt blivit spolade upp på stranden och dött. Experter vet inte varför.


Den senaste månaden har haft flera fall där kaskeloter, alltså en typ av val, har blivit strandsatta på stränder kring Nordsjön. Först spolades ett dussin valar upp på Frisiska öarna utanför Tyskland och Nederländerna, skriver Smithsonian.

Under de senaste dagarna har en grupp hittat flertalet döda valar längs Englands ökust. Det är ingenting nytt att kaskelotvalar spolas upp på stränderna kring Nordsjön. Men antalet som skett i år är oroväckande. Särskilt när experter inte vet varför antalet ökat så drastiskt.

Valar drivs ofta till grunt vatten där de sedan spolas upp och dör för olika orsaker. Det kan bero på gifter från diverse alger. Experter tror också att ljud från skepp och ubåtar kan förvirra de stackars valarna.

Experterna som undersökt valarna har inte hittat några skador på valarna. Det är extremt svårt för valar att återvända till vatten när de väl blivit strandade på grund av deras massiva vikt, skriver Smithsonian.

På Facebook upplyser nu flera grupper det som inträffat:


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.