Två män med svenskt medborgarskap har gripits i Grekland. De misstänks ska vara på väg att träna med IS. En av de uppges vara tidigare terrordömde Mirsad Bektasevic.
1 av 3
Två män med svenskt medborgarskap har gripits i Grekland. De misstänks ska vara på väg att träna med IS. En av de uppges vara tidigare terrordömde Mirsad Bektasevic. - Foto: TT BILD
De bar knivar.
2 av 3
De bar knivar. - Foto: TT Bild
En av männen är åtalad för terrorbrott tidigare.
3 av 3
En av männen är åtalad för terrorbrott tidigare. - Foto: TT BILD

Två svenska medborgare gripna i Grekland – skulle kriga för IS

Två män med svenska pass har gripits i Grekland. UD har bekräftat att båda är svenska medborgare.


De två männen ska enligt grekiska medier gripits vid en busstation i hamnstaden Alexandroupolis. Polisen upptäckte att männen hade knivar på sig.

I nuläger är det oklart varifrån männen rest. Planen ska enligt källor vara att resa in i Turkiet för att sedan åka till Syrien för att träna med IS.

En av männen ska tidigare ha dömts till fängelse för terrorbrott. Brittisk underrättelsetjänst ska ha hittat en stor mängd sprängmedel i mannens hus samt en video där han hotar Vita huset i USA, skriver Aftonbladet.

Expressen skriver att grekiska medier rapporterat att en av männen misstänks vara Mirsad Bektasevic från Kungälv som dömdes 2005 för terrorbrott. Han är skriven hos en svensk IS-krigare. Han har varit väldigt öppen på sociala medier med sina sympatier.

Aftonbladet skriver nu att UD bekräftar att båda männen har svenskt medborgarskap.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!