1 av 6
- Foto: TT-montage
2 av 6
- Foto: Ap
3 av 6
- Foto: Ap
4 av 6
- Foto: Ap
5 av 6
- Foto: Ap
6 av 6
- Foto: Ap / TT

5 saker du måste veta för att kunna prata smart om valet i USA i helgen

Känner du att du har för dålig koll på valet i USA? Läs de här fem punkterna så kommer du ha tillräcklig koll för att kunna verka jättesmart och insatt i helgen!


1. Jo, Donald Trump kan bli Republikanernas kandidat

Faktum är att han ligger riktigt bra till för att bli det just nu, trots att han tidigare har setts som en knasig gubbe helt utan chans.

Trumps framgångar kan förklaras med att en stor del av amerikanerna är trötta på de etablerade politikerna, ungefär som Sverigedemokraternas väljare är i Sverige. Undersökningar visar att över hälften av amerikanerna vill ha en president som inte är en del av etablissemanget.

2. Hillary Clinton blir förmodligen Demokraternas kandidat

Det mesta pekar på att Hillary Clinton blir Demokraternas kandidat. Hennes huvudmotståndare Bernie Sanders har fått oväntat högt stöd i de delstatsval som hittills har hållits, men han förväntas tappa från nu och framåt. Problemet är bara att unga väljare ofta skiter i att rösta, och har gjort så även i de avklarade delstatsvalen.

3. Bernie Sanders är de ungas kandidat

I de delstatsval som hållits hittills har Bernie Sanders haft ett väldigt starkt stöd bland unga amerikaner. I delstaterna Iowa, Nevada och New Hampshire röstade över 80 procent av väljarna under 30 år på Sanders.

4. Donald Trump är immun mot kritik

Av någon outgrundlig anledning går det inte att kritisera Donald Trump. Vad motståndarna än tar upp rinner det bara av honom, och Trump har gjort sig känd för att kunna byta åsikt helt och hållet utan att någon blir sur eller ifrågasätter. Till exempel har han aldrig varit speciellt troende, men började för bara några veckor sedan hålla bönemöten runt om i USA – helt utan att hans väljare tyckte att det var något konstigt.

5. Det går inte så himla bra för Marco Rubio

Den republikanska kandidaten Marco Rubio har det tungt. När tunga kandidater som Jeb Bush inte fick det genomslag de ville vändes blickarna mot Rubio i stället och han spåddes bli republikanernas presidentkandidat.

Men ju fler delstatsval som hålls, desto sämre ligger han till. Kortfattat kan man säga att han är etablissemangets kandidat, och förväntningen var att han skulle samla de mindre galna republikanska väljarna, och därmed vinna. Detta har han inte lyckats med.

--

Det är med andra ord upplagt för ett riktigt spännande val, och redan på tisdag är det Supertisdag!


Bildkälla: TT

/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Följer du amerikanska valet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

1 timme sedan
Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.