Facebook användes för delgivning

Advokaten skickade delgivning om stämning genom Facebook.


En australiensisk domstol har godkänt en advokat att använda internetcommunityn Facebook för att skicka juridiska dokument till ett par gällande en stämning. Det är troligtvis första gången som sajten använts för något liknande, skriver Financial Times.

Canberra-advokaten Mark McCormack är en trogen Facebook-användare och företräder en långivare som försökt få tag på det australiensiska paret genom mer konventionella försök tidigare. Men breven som skickades till deras senast kända adress kom aldrig fram, och då kom McCormack på idén att använda sig av Facebook.

– I lånekontraktet hade de angett en mejladress, säger McCormack. Då vi skrev in den i Facebooks sökmotor kom endast en enda profil upp som matchade adressen. Vi gick in på profilen och fann att mer information var identisk med den på låneansökan, som deras namn, födelsedagar och att de hade angett varandra som "vänner". Det övertygade domstolen om att vi hade hittat rätt personer.

Internetcommunityn Facebook har i dagsläget runt 140 miljoner användare, vilket gör den till världens populäraste nätverkssajt. Chris Kelly som är säkerhetsansvarig på Facebook är glad över den australiensiska domstolens handling:

– Det är en intressant indikation på den växande roll som Facebook spelar i folks liv. Vi är glada att se hur australiensisk domstol värderar Facebook som trovärdigt, säkert och som ett privat medium för kommunikation, säger Kelly till Financial Times.

Australien har legat i framkant med den tekniska utvecklingen förut också. Tidigare har domstolar tillåtits skicka ut domar via mejl, och en rugbystjärna som bröt sitt kontrakt i förtid fick meddelanden om den processen via SMS.

Facebook Song:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!