Mohammed Belkaid levde i Belgien men var skriven i Sverige sedan 5 år tillbaka.
1 av 2
Mohammed Belkaid levde i Belgien men var skriven i Sverige sedan 5 år tillbaka. - Foto: Faksimil Twitter/TT Bild
Mohammed Belkaid gick även under namnet Samir Bouzid.
2 av 2
Mohammed Belkaid gick även under namnet Samir Bouzid. - Foto: TT Bild

Spår efter Brysselterroristerna leder till Sverige

Man med svenskt uppehållstillstånd hade relationer med de misstänkta gärningsmännen.


Förra veckan sköts 35-årige Mohammed Belkaid till döds i samband med en räd mot en lägenhet i Bryssel. Nu framkommer att den 35-årige mannen, som har kopplingar till de bröder som är inblandade i attentaten i Bryssel, har varit bosatt i Sverige. Detta skriver Dagens Nyheter.

I lägenheten, som hyrdes av en av bröderna El Bakraoui under falskt namn, hittades en IS-flagga, vapen och DNA från Salah Abdeslam. Salah Abdeslam greps i fredags, misstänkt för att vara ledaren bakom Parisdåden. Belkaid ska också ha rest med Abdeslam och Najim Laachraoui, som pekas ut vara en av gärningsmannen bakom attentaten i Bryssel, i Österrike och Ungern.

Mohammed Belkaid fick uppehållstillstånd i Sverige 2011 och var skriven på en adress i Stockholm, men var nu illegalt boende i Belgien. Enligt ett terrorregister en avhoppare till Islamiska staten har läckt till SkyNews, ska Belkaid ha anslutit sig till IS 2014 i samband med en resa till Syrien 2014. Enligt dokumenten ska Belkaid ha visat intresse för att vara självmordsbombare. Säpo vill inte kommentera spåren som leder till Sverige. Belgiska utredare ska enligt DN, ha sagt att Mohamed Belkaid var känd under det falska namnet Samir Bouzid i jihadistiska kretsar i Belgien.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hotade sajt – döms för knarkbrott

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.