Tysk gloria på sned inför toppmöte

EU:s ledare kan inte förlita sig på att Tyskland blir den stora medlaren. (TT)


EU:s ledare kan inte förlita sig på att Tyskland blir den stora medlaren när toppmötet ska nå enighet om klimatpolitiken och stimulanspaketet.

I båda fallen har unionens största medlemsstat blivit ett problem.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel var den som baxade igenom EU:s ambitiösa klimatmål på ett toppmöte i mars 2007 då hon höll i EU:s ordförandeklubba. Men hennes klimatgloria har hamnat på sned efter höstens förhandlingar om energi- och klimatpaketet.

När hon anländer till EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen tillhör hon den grupp av länder som väntas ställa till mest problem för att en uppgörelse ska kunna nås. Tillsammans med Italien, Polen och andra forna öststater har hon signalerat att hon har stora invändningar mot de åtgärder som föreslås för att EU ska nå det övergripande målet om att minska koldioxidutsläppen med 20 procent till 2020.

Handel med utsläppsrätter

De flesta problemen kretsar kring systemet för handel med utsläppsrätter. Tyskland är rädd för att tung, viktig industri tvingas slå igen eller flytta utanför EU om den måste köpa sina rätter på auktion, vilket ska bli huvudprincip framöver. Därför kräver Merkel att fler rätter ska delas ut gratis till industrin.

Den dystra ekonomin gör det inte lättare för förbundskanslern att kompromissa i Bryssel. På torsdagen spådde det ekonomiska institutet Ifo att den tyska ekonomin krymper med 2,2 procent 2009. Även Italien vill dra ner på auktionerandet liksom Polen och andra nya medlemsländer som vill ha undantag för sina elbolag, eftersom de är starkt beroende av kol. De nya medlemsländerna vill också att de gamla länderna ska visa solidaritet och ge dem extra stöd, men bland andra Tyskland och Storbritannien avvisar tankar på en särskild solidaritetsfond.

Globala konsekvenser

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanade på torsdagen EU att gå i täten för ett globalt klimatavtal genom att komma överens om klimatpaketet.

– De beslut som EU-ledarna nu tar i Bryssel har stora konsekvenser för hela världen, sade han i sitt tal i polska Poznan. Där pågår FN:s klimatförhandlingar som är tänkta att gå i mål i Köpenhamn i december 2009.

Tyskland är också motsträvigt när det gäller toppmötets andra stora fråga: ett stimulanspaket för att få igång ekonomin. EU-kommissionen har föreslagit åtgärder motsvarande 1,5 procent av EU:s BNP eller 200 miljarder euro. Kraven på att Tyskland som vanligt ska agera motor möts utan entusiasm av Merkel och hennes finansminister Peer Steinbrück. I en tidningsintervju på torsdagen kritiserade han hur EU nu hastigt tar fram förslag utan ekonomisk analys och hur det bollas med miljarder euro.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!