Hunden räddade flera personer efter jordbävningen – dog sedan av utmattning

Hunden hyllas som en hjälte.


En räddningshund dog av utmattning efter att han enligt uppgift räddat sju personer från rasmassor orsakade av jordbävningen i Ecuador. En jordbävning som mätte 7,8 på Richterskalan.

Bildkälla: Facebook

Nu hyllas den fyraårige labradoren Dayko för sina insatser.

Hunden drabbades av värmeslag och dog trots att flera veterinärer och brandmän försökte få liv i honom, rapporterar brittiska Independent.

Dayko hade jobbat tillsammans med räddningstjänsten de senaste tre och ett halvt åren tills han dog i ett av de områdena drabbats värst av jordbävningen – staden Pedernales.

Bildkälla: Facebook

Brandstationen skrev på sin Facebook att de sörjer och att "vår fyrbenta vän gav sitt liv genom att rädda andras liv. Tack för dina hjälteinsatser".


Efter nyheten har brandstationen fått stark kritik för att de tvingat Dayko att jobba för hårt. Men de menar att djuret dog av ett värmeslag till följd av att hundar inte kan kontrollera sin kroppstemperatur.

Värmen leder ofta till att hundar som inte omedelbart får vård skadar sina hjärtan, sin lever, sina njurar och sin hjärna allvarligt till följd av oförmågan att reglera sina kroppstemperatur, skriver Washington Post.

Bildkälla: Facebook

Brandstationen begraver Dayko under en begravningsceremoni.

Jordbävningen beskrivs som den värsta i Ecuadors historia och drabbade landet den 16 april. Mer än 600 personer har dött och över 12 000 har skadats.

Efter jordbävningen lyckades dessutom ett stort antal fångar att fly från fängelset då väggarna rasade.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.