Emma skulle ha flugit hem i torsdags.
1 av 5
Emma skulle ha flugit hem i torsdags. - Foto: Privat/TT
Emelie är nötallergiker.
2 av 5
Emelie är nötallergiker. - Foto: Privat
Hon och pojkvännen var på semester på Rhodos, Grekland.
3 av 5
Hon och pojkvännen var på semester på Rhodos, Grekland. - Foto: Privat
Nu är paret fast på Rhodos.
4 av 5
Nu är paret fast på Rhodos. - Foto: Privat
Nyheter24 har kontaktat Finnair som inte kunde kommentera händelsen.
5 av 5
Nyheter24 har kontaktat Finnair som inte kunde kommentera händelsen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Emelie, 20, blev utkastad från flygplanet – nu kommer hon inte hem

Hon fick inte flyga med då hon är nötallergiker.


Emelie Berg, 20, kommer inte hem från semestern på Rhodos, Grekland. Hon skulle ha flugit hem i torsdags men blev avslängd från flyget innan start – för att hon är nötallergiker.

Emelie skulle flyga med Finnair och ringde bolaget flera månader innan för att tala om att hon är nötallergier och inte kan flyga om det finns nötter ombord. Enligt Emelie var det inget problem för Finnair, då de väljer att plocka bort nötter när allergier är ombord.

Men Emelie stötte på problem när hon skulle flyga hem. När hon satt på flyget berättade hon för flygvärdinnan att hon var nötallergier, något Finnair bett henne göra – men flygpersonalen sa att hon var tvungen att ha läkarintyg med sig och att nötallergiker inte borde flyga.

– Jag är väldigt allergisk och kan inte vara runt nötter, men jag har rest flera gånger förut och det har inte varit ett problem tidigare, säger Emelie till Nyheter24.

Flygvärdinnan sa då till Emelie att hon fick välja själv, flyga på egen risk eller hoppa av flyget.

– Jag var så ledsen, jag skämdes inför alla andra. Jag har ett funktionshinder för att jag är allergisk men jag ska väl fortfarande ha samma rättigheter som alla andra? Säger hon.

Emelie övervägde att ta risken och flyga med, då hon bara ville hem till Finland efter semestern – men det fick hon inte. Flygpersonalen bad henne och hennes pojkvän gå av flyget.

– Jag fattade ingenting. Hur skulle vi komma hem? Får vi pengarna tillbaka? Vad händer med bagaget? säger hon.

Nu är paret fortfarande kvar i Rhodos och kommer inte hem. De har försökt kontaktat Finnair, som säger att de måste hitta samtalet där Emelie ringer och berättar om sin nötallergi för att kunna göra något.

Finnair vill inte kommentera händelsen utan hänvisar oss till mediacentret i Finland, som vi försökt kontakta utan resultat.

– Vi kan tyvärr inte kommentera det här. Jag beklagar att hon inte fått svar, hon får kontakta Finnair när hon kommer hem och ge Feedback, säger kundtjänsten på Finnair till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.