Meagan Barnard drabbades av den obotliga sjukdomen lipödem. Nu gör hon karriär som fotomodell.
Meagan Barnard drabbades av den obotliga sjukdomen lipödem. Nu gör hon karriär som fotomodell. - Foto: INSTAGRAM / FACEBOOK montage

Meagan skämdes över sin ovanliga sjukdom – nu gör hon karriär som modell

Smärtan och skammen gjorde att hon inte orkade leva längre. Efter den uppmärksammade fotosessionen ändrades allt.


Föreställ dig att ditt ena ben plötsligt skulle svälla upp till sin dubbla storlek och fyllas med nästan tre liter överflödig vätska.

Det hände 24-åriga Meagan Barnard från Saint Louis Park, Minnesota i USA.

Under puberteten började hon märka av de första symptomen och hade fruktansvärt ont i benet. När hon efter många läkarbesök tillslut fick veta att hon led av den obotliga sjukdomen lymfödem så kändes det som att hela hennes liv tog slut.

Lymfödem gör att det bildas stora vätskeansamlingar i kroppens vävnader. Hon måste bära stödstrumpor minst 70 minuter varje dag för att lindra smärtan i lederna. Vanlig vardagsmotion är extremt plågsamt för kroppen.

Men under de senaste tio åren har hon lidit så mycket av smärtan och tillståndet att hon inte klarade av att bära kort klänning eller kjol, för att hon var så rädd för kränkande kommentarer eller påhopp.

In i det längsta försökte Maegan dölja benet för sin pojkvän Robert Neidenfeuhr, 27, som påstår att han aldrig la märkte till hennes svullna ben.

– Hon var väldigt noga med att jag inte skulle lägga märke till det, genom att byta om bakom stängda dörrar och ha lamporna släckta, säger pojkvännen till Daily Mail.

Det gick så långt att hon fick självmordstankar och skrev ett avskedsbrev till sin pappa. Hon orkade helt enkelt inte leva med sjukdomen längre.

Vändningen kom när hon bestämde sig för att visa sin kropp inför både sin partner och hela världen under en uppmärksammad fotosession.

Nu pratar Meagan Barnard öppet om sitt tillstånd för att öka medvetenheten och hjälpa andra i samma sits – men också för att samla in pengar till en fettsugning av benet.

Det finns i dagsläget inget botemedel mot lipödem, men genom fettsugning skulle smärtan minska avsevärt. Med ekonomisk hjälp från vänner och familj skulle hon äntligen kunna få den hjälp hon behöver för att kunna leva ett liv som vilken annan 24-åring som helst.

– Jag vill inte att andra unga människor ska behöva gå igenom det jag gjorde. Jag ville hellre dö än att behöva leva med lipödem. Men efter att ha fått möjligheten att berätta om min sjukdom och vara öppen med den så känner jag mig mycket lyckligare, säger Meagan Barnard.

Någon annan som har vågat öppna upp sig om svåra åkommor är Leila Söderholm, som vill att vi ska prata mer om vårt bajs för att kunna upptäcka farliga sjukdomar. Här kan du också läsa om syskonparet som lider av en sjukdom som gör att de aldrig kommer kunna sova igen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde det finnas mer mångfald inom modellindustrin?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.