Det är den danska vänstern som ska ha lagt fram förslaget om medicinsk cannabis. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 3
Det är den danska vänstern som ska ha lagt fram förslaget om medicinsk cannabis. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Förslaget kommer efter att en majoritet i det danska Folketinget ställt sig positivt i frågan.
2 av 3
Förslaget kommer efter att en majoritet i det danska Folketinget ställt sig positivt i frågan. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Tanken är att medicinsk cannabis ska vara till för patienter som inte kan få hjälp av vanliga mediciner eller läkemedel.
3 av 3
Tanken är att medicinsk cannabis ska vara till för patienter som inte kan få hjälp av vanliga mediciner eller läkemedel. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Danska hälsominstern vill legalisera cannabis

Den danska vänstern öppnar nu upp för att läkare ska kunna skriva ut medicinsk cannabis.


Det är den danska hälsoministern Sophie Løhde (V) som ska ha lagt fram förslaget om medicinsk cannabis under ett möte. Detta efter att en majoritet i det danska Folketinget ställt sig positivt i frågan, skriver den danska tidningen Information.

Tanken är att medicinsk cannabis ska vara till för patienter som inte kan få hjälp av vanliga mediciner eller läkemedel. Det ska även vara upp till den enskilde läkaren att ta beslut om hen ska skriva ut cannabis som medicin. Distributionen ska danska apotek stå för.

Det kommer i så fall att handla om naturlig cannabis i torkad eller oljebaserad form.

Samtidigt väcks nu frågan om hur detta ska finansieras.

– Hur mycket pengar som ska användas beror huvudsakligen på hur många patienter som ska behandlas och summan av subventionerna, om det ska vara subventioner. För mig är det viktigt att de inte bara blir ett alternativ för de rika, säger politikern Liselott Blixt (DF) till tidningen.

En annan fråga som väckts är var cannabisen ska komma från.

Förhoppningen är att omkring 1 500 patienter ska få testa detta under ett pilotprojekt under fyra år, skriver Information.

I Sverige finns en munspray som innehåller cannabisextrakt och som läkare kan skriva ut till patienter som har problem med muskelstelhet vid multipel skleros (MS), enligt Läkemedelsverket.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det ett bra förslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.