Jo Cox mördades under torsdagen efter ett politiskt möte i Birstall.
1 av 5
Jo Cox mördades under torsdagen efter ett politiskt möte i Birstall. - Foto: TT
Den 52-årige mannen som är misstänkt för mordet tros ha nynazistiska kopplingar.
2 av 5
Den 52-årige mannen som är misstänkt för mordet tros ha nynazistiska kopplingar. - Foto: Ap
Men grannar säger att han ska ha varit lugn och hans bror är chockad.
3 av 5
Men grannar säger att han ska ha varit lugn och hans bror är chockad. - Foto: Ap
Jo Cox var en lovande politiker för partiet Labour i det brittiska Parlamentet.
4 av 5
Jo Cox var en lovande politiker för partiet Labour i det brittiska Parlamentet. - Foto: Ap
Mordet tros ha stor inverkan inför kommande Brexit-valet.
5 av 5
Mordet tros ha stor inverkan inför kommande Brexit-valet. - Foto: Ap

Misstänkte politikermördaren kopplas till nynazistisk organisation

Brittiske toppolitikern Jo Cox mördades utanför ett bibliotek. Den misstänkte mördaren tros vara nynazist och en historia av psykiska problem.


Den 52-åriga mannen som misstänks för mordet på den brittiska parlamentsledamoten Jo Cox under torsdagen ska ha kopplingar till en högerextrem grupp som vill att Storbritannien ska lämna EU, rapporterar flera brittiska medier.

Den kvinnliga toppolitikern sköts och knivhöggs i Birstall utanför Leeds. Senare under kvällen avled hon av sina skador. I nuläget har inte polisen något motiv till attentatet. Vänner och bekanta till den misstänkte mördaren beskriver det som "obegripligt" att han ska vara personen bakom.


Av grannarna beskrivs han som vänlig men också väldigt folkskygg. Han är bosatt i Birstall och besökte biblioteket dagligen. Precis det biblioteket som Jo Cox besökte för att möta väljare inför kommande folkomröstningen om Storbritannien ska lämna EU, kallad Brexit.

Mannens bror säger till Telegraph att han led av en lång "historia av psykisk sjukdom".

– Han är inte så politisk. Jag vet inte ens vem han röstar på. Han ska ha fått hjälp för sina psykiska problem, säger han till Telegraph.

Det verkar dock som att mannen hade en helt annan sida. Innan mordet säger två vittnen att mannen skrikit "Britain first" – namnet på ett nationalistisk högerextremt parti i Storbritannien.

Partiet nekar dock att mannen ska ha varit medlem. Independent skriver dock att mannen ska ha kopplingar till Springbok Club som är en nationalistisk organisation som länge försvarat apartheidregimen i Sydafrika. Organisationen har också länge kämpat för att Storbritannien ska lämna EU.

Det finns bevis på att 52-åringen tecknat en prenumeration på deras nyhetsbrev online.

Sajten Gawker skriver att mannen flera gånger tidigare skänkt pengar till den amerikanska nynazistiska gruppen National Alliance som inte längre är aktiva.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!